Kako zaštiti i sačuvati drveće i ptice u urbanom okruženju?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2019, 19:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako zaštiti i sačuvati drveće i ptice u urbanom okruženju?

Od oko 352 vrstе ptica u Srbiji, gotovo 300 vrsta је svoje gnezdo trajno ili privremeno svilo u Vojvodini. One i drveće neraskidive su karike u lancu flore i faune. Povodom obeležavanja Dana ptica i drveća, Pošte Srbije pustile su u prodaju markice s fotografijom puzgavca i žute čaplje, a naša ekipa je istražila kako zaštiti i sačuvati drveće i ptice u urbanom okruženju.

Osim ptica koje svakodnevno viđamo u gradu i koje stradaju na najrazličitije načine, posebno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su ugrožene selice. Put za toplije krajeve ometaju im žice dalekovoda, nezakonit lov, trovanje i hvatanje u kaveze, ali i let iznad naseljenih područja, pokazuju podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

„U pogledu ptica selica koje prolaze kroz gradove koji su na putu njihove seobe, bivaju ubijene od strane staklenih fasada. To je jedan od problema koje ističemo i ove godine povodom dana ptica selica, njihove sudare sa staklenim fasadama i momentalna smrt ili pogubne povrede", Saša Rajkov, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U nelegalnom lovu na ptice, najugroženije su grlice i prepelice, a slobodne jedinke drugih vrsta moguće je sačuvati u najbližem okruženju, pravilnim odabirom sadnica, tj. drveća u dvorištima i parkovima.

„Ja bih poručila svima onima koji bilo amaterski prilikom podizanja svoje bašte, bilo prilikom stručnog projektovanja, odabiru vrste drveća i uopšte vrste flore za sadnju u budućem vrtu, da vode računa o tome da se pravilnim izborom vrsta ptice mogu privući u vrt tokom cele godine. A svaki ambijent u kome borave ptice, daleko je lepši i plemenitiji, posebno zato što svojim cvrkutom ulepšavaju i oplemenjuju prostor", kaže Mirjana Mlađenović, inženјer hortikulture, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

Za očuvanje ili povećanje zelenih površina i drveća u gradovima, neophodno je voditi računa pri izradi rešenja za uređenje prostora, uvesti zalivne sisteme, naročito u parkovima, ali i povećati svest i kulturu nesavesnih pojedinaca koji uništavaju stabla, dodaju u Zavodu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.