Kako upravljati bio otpadom?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2020, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako upravljati bio otpadom?

Otpad, koji nastaje od neiskorišćene hrane, jedan je od potencijalnih rešenja, kojim se može smanjiti negativan uticaj na životnu sredinu. Tim povodom, na FTN-u, najavljeno je otvaranje javnog poziva za projekat " Izazov za inovativna rešenja u upravljanju bio otpadom".  Projekat realizuju Ujedinjene nacije sa Ministarstvom zaštite životne sredine, uz podršku švedske ambasade i NALED-a.

Otpad, koji nastaje od neiskorišćene hrane, jedan je od potencijalnih rešenja kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se može smanjiti negativan uticaj koji on ima na životnu sredinu. Tim povodom, na FTN-u, najavljeno je otvaranje javnog poziva za projekat „Izazov za inovativna rešenja u upravljanju bio otpadom“. Projekat realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj sa Ministarstvom zaštite životne sredine i uz podršku Švedske ambasade i NALED-a.

Važnost tretiranja bio otpada, prepoznalo je i preduzeće iz Rumenke, koje je jedno od prošlogodišnjih dobitnika finansijske podrške. Njihov ideja je bila sakupljanje bio otpada u vidu jestivog otpadnog ulja iz 20 restorana u Novom Sadu i Beogradu, ali i otpada od hrane proizvodeći od toga biogas.

Uspevamo da sakupimo do nekih 3 do 3 i po tone otpada mesečno i još smo sad u toj test fazi gde se tehnologija prilagodjava ali nam je plan da do kraja godine proširimo se sa dva grada i sa po 20 restorana,izjavio je za RTV Bojan Gligić iz kompanija ESOTRON u Rumenci.

Na novi konkurs moći će da se prijave sve zainteresovane strane, a to su lokalne samouprave, javna i privatna preduzeća, naučno-istraživačke institucije i organizacije civilnog društva.

Objavljivanje javnog poziva biće početkom marta i on će biti otvoren do kraja aprila tako da ima još sasvim dovoljno vremena za sve zainteresovane učesnike da čuju više o pozivu, uslovima poziva, načinu prijavljivanja a naravno više informacija će moći da pronađu na internet stranici inovacije.klimatskepromene.rs, potvrdila je ANA SEKE iz UNDP.

Sa druge strane, praksa kompostiranja bio otpada prisutna je uglavnom u domaćinstvima u ruralnim sredinama, a brojno stanovništvo ne živi u uslovima, gde može tako da tretira bio otpad.

Završnom fazom projekta izdvojiće se najboljih 5 ideja, koje će dobiti finansijsku podršku od 50 hiljada do 200 hiljada dolara, kao i praktičnu pomoć pri realizaciji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.