Kako u Rumi brinu o najstarijima?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Nov.2014, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako u Rumi brinu o najstarijima?

Poljoprivrednici i selo nisu više nosioci priča o starenju. Više od četvrtine ukupnog stanovništva čine ljudi stariji od 65 godina, pa je briga o njima zapravo briga svih nas.

Problemi sa kojima se suočavaju stari su mnogobrojni. Kako i sami kažu, neki od njih su niske penzije, netolerantnost mladih ljudi, kao i nedovoljna informisanost o tome šta im nude organizacije i institucije u zemlji, ali određeni problem su iznad svih.

Oktobar je bio mesec solidarnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i zaštite života starih lica u celom svetu, tim povodom je organizovana poseta predstavnika svih sremskih opština i centara za socijalni rad koji upućuju stara lica iz svojih sredina u Gerontološki centar Srem u Rumi. Prilikom posete upoznali su se sa uslovima koje pruža ovaj dom.

Gerontološki centar Srem ima ukupno 283 korisnika sa teritorije celog Srema, dok na prostoru cele Srbije oko 11 hiljada osoba se nalazi u državnim domovima za stara lica, međutim posebnu težinu života osećaju stari na selu, kažu nadležni.

Rumska opština je jedan od lidera u svom regionu po kvalitetu usluge koju nudi najstarijim sugrađanima, kojih na teritoriji ove opštine ima više od 15 hiljada, po poslednjim podacima. U Srbiji ima million i 760 hiljada starijih od 65 godina, što našu zemlju čini jednom od najstarijih nacija u Evropi.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.