Kako suzbiti siromaštvo? (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 15:11

Kako suzbiti siromaštvo? (AUDIO)

Ujedinjene nacije proglasile su 9. avgust Danom siromašnih, a prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u našoj zemlji je svaki peti stanovnik u riziku od siromaštva. U Novom Sadu novčanu socijalnu pomoć prima skoro 5 hiljada sugrađana. Osoba koja nema dovoljno prihoda za hranu i stanovanje, ne može da se zaposli, ali nema ni pristup socijalnoj zaštiti, zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, prema zakonskoj definiciji je siromašna. 

Minimalna potrošačka korpa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je prema zvaničnim podacima u aprilu već premašila 43.000 dinara, a prema računici Saveza samostalnih sindikata Srbije u julu je tročlanoj porodici bilo neophodno bar 53.000 dinara za osnovne potrebe. U Novom Sadu 2.234 porodice prima novčanu socijalnu pomoć, međutim taj iznos nije dovoljan za život – ističe Daliborka Biljetina ispred novosadskog Centra za socijalni rad.

Za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici, iznos je 9.580,00 dinara; za ostale odrasle članove domaćinstva iznos se uvećava za 0,5 odsto, a za dete 0,3 odsto.

Najugroženijima su na raspolaganju i drugi vidovi materijalnih davanja - kaže sagovornica.

U našoj zemlji siromaštvu su najviše izloženi nezaposleni, porodice sa više od troje dece, zaposleni u poljoprovredi, Romi, a za pomoć se obraćaju i povratnici iz azila, zatvora, hronično oboleli.

"Pravo na socijalnu novčanu socijalnu pomoć se ostvaruje podošenjem zahteva, naravno obavi se razgovor sa stručnim licem gde se korisniku objasni sva procedura", ističe Biljetina i dodaje "Pravo na jednokratnu interventnu novčanu pomoć može da podnese korisnik lično a može i da se inicira po službenoj dužnosti. Inicijativa može i da potekne od bilo kog organa, udruženja ili pojednica kada socijalni radnik vrši procenu potreba ugroženog lica" navodi Biljetina.

Zahvaljujući projektu na nivou grada - Radna aktivacija korisnika socijalne pomoći, najugroženiji koji nikada nisu bili zaposleni imaju mogućnost da rade u javnim preduzećima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.