Kako sprečiti odliv mozgova?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Apr.2019, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti odliv mozgova?

Odliv mladih mozgova problem je sa kojim se Srbija suočava godinama unazad. Kako to sprečiti, koje strategije primeniti i zadržati ih u zemlji – glavne su teme Odbora za razvoj škole, koji je svoj prvi ovogodišnji sastanak održao u Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Novom Sadu.

Kako njihovi studenti ne bi odlazili u inostranstvo da se doškoluju i rade, Visoka poslovna škola strukovnih studija udružila se sa vodećim predstavnici privrede, nauke i obrazovanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Osluškivajući potrebe tržišta rada, pred njima je zajednički cilj – kreiranje studijskih programa koji će studentima obezbediti sigurna radna mesta.

Mladen Dumanović, menadžer ljudskih resursa “KOMDATA” kaže:

"Ja sam od početka angažovan u odboru i mogu da vam iskreno kažem da zaista vidim rezultate rada i da škola jako brzo reaguje na naše savete kako bi se prilagodila tržištu rada i to je ono najvažnije, zbog toga nam nije ni žao da posvetimo svoje vreme i energiju jer znamo da će bit prepoznat naš trud".

"Naša zemlja i naše društvo počiva na mladima, bilo to milenijalci ili x ili y gerenarecija ne možemo da dozvolimo da nam više odlaze ali moramo da im obezbedimo i radna mesta i podršku, da oni napreduju i da oni od svoje zemlje i od svojih fakulteta pruži podršku i u budućem zaposlenju", napominje Aleksandra Kosanović Strižak, direktorka marketinga i komunikacija ERSTE banke.

Podršku studentima, ova ustanova priža i pre izmena u prošlogodišnjem Zakonu o visokom obrazovanju, koji predviđa da svaka visokoškolska institucija ima savet poslodavaca koji bi sprečio odliv mladih. Oni su to telo formirali 2017-te, i kako kaže, učinak je već vidljiv.

Prof dr. Biserka Komnenić, pomoćnica za razvoj i međunarodnu saradnju VPŠ-a ističe: "Procenat zapošljavanja se zasita izuzetno povećao, baš smo danas dobili vest da je jedna naša studntkinja sa smera primenjene informatika selektovana da bude zaposlena i sad će joj ponuditi ugovor o radu ček i pre nego što završi studije."

Pored kreiranja atraktivnih studijskih programa, odbor želi da studentima obezbedi kvalitetnu praksu, koja je osnova primenjenog obrazovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.