Kako si? Hajde da razgovaramo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Sep.2022, 20:28

"Kako si? Hajde da razgovaramo"

Svakodnevno govorimo o mentalnom zdravlju i o tome koliko nam je potrebna pomoć stručnih ljudi koji bi nam uz određene smernice pomogli da se nosimo sa svakodnevnim burama koje svako od nas nosi na svoj način. Briga o mentalnom zdravlju najvažnija je u takozvanom osetljivom periodu odrastanja- adolescenciji, budući da je otkriveno da pre 25. godine nastane čak oko 75% mentalnih poremećaja, na koje je važno pravilno reagovati.

Mentalna higijena podjednako je važna, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i ona fizička. Nije laka, ali kada se naviknemo na nju, veoma je prijatna i ima blagotvorno dejstvo na nas, kao i na sve one sa kim se i ono sa čim se susrećemo tokom života.

"Razgovor, ne da te čuju, već da te slušaju je važan u rešavanju svih bura koje imamo u sebi. Zato je pokrenuta grupa na društvenim mrežama „ Za tebe, važno je“, u kojoj postoji izbor anonimnog i javnog javljanja i razgovora, što umnogome olakšava početak priče", ističe Branislava Stević, psiholog i psihoterapeutkinja.

"Iz godine u godinu gradski budžet posebna sredstva odvaja za projekte, koji se bave unapređenjem mentalnog zdravlja, kažu iz Gradske uprave za zdravstvo",ističe dr Dragan Stajić, član gradskog veća za zdravstvo.

I za kraj, koliko god se nekada osetili usamljenima, niste sami. Grupe poput „Za tebe važno je“, razgovori sa psihoterapeutom, komšijom, porodicom ili slučajnim prolaznikom pokazaće nam da ima toliko nas koji u sebi vode iste ili vrlo slične bitke, o kojima je najvažnije razgovarati i pronaći način kako da se nosimo sa njima, kao sastavnim delom našeg života. Ono što smo prošli zaboli, ali se izleči, uz pravilnu podršku".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.