Kako rešiti problem nasilja u školama?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2023, 23:40

Kako rešiti problem nasilja u školama?

Prvi okrugli sto u okviru javne rasprave o izmenama i dopunama šest zakona iz oblasti obrazovanja, održan je u Novom Sadu. Pored predstavnika Ministarstva prosvete, skupu su prisustvovali sindikati i prosvetni radnici.

Jedna od tema rasprave bila je rešavanje problema nasilja u školama. Prema novim izmenama, ukoliko je protiv učenika pokrenut vaspitno disciplinski postupak, on neće moći da se ispiše iz škole, kao što je to ranije bila praksa.

Sa tim novinama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saglasni su i sindikati i prosvetni radnici, koji skreću pažnju ministarstvu na još jedan problem.

"Kada pričamo o školama, velikim gradskim školama, tu su odeljenja pretrpana imaju preko 30 učenika, mi se zalažemo za to da bude do 24 učenika što smatramo da je negde optimalno za rad unutar učionice", rekao je Martin Mihailović, nastavnik fizike.

Predstavnici Unije sindikata prosvetnih radnika traže i da se odredbe, koje se odnose na štrajk brišu iz zakona, jer, kako kažu, osim toga što ni u jednoj državi u Evropi ne postoji odredba o štrajku, taj problem vezan je i za nasilje u školama.

"Ako škola, ako se deo zaposlenih odluči na štrajk a teraju ga da to bude 30 minuta postavlja se pitanje šta će biti sa decom tih 15 minuta jer zaposleni koji je u štrajku nije dužan da čuva decu, mi se trudimo da se to reši na zakonski način", rekao je Zvonimir Jović, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izmene i dopune zakona koje je pokrenulo Ministarstvo prosvete odnose se na 6 zakona iz oblasti obrazovanja.

"Zakon o osnovama sistema obrazovanja, na osnovu radne grupe koju je formirao ministar, radna grupa je donela određene smernice i zaključke koje će biti implementirane kroz izmene ovog zakona. Onda se kreće u izmenu određenih podzakonskih akata a paralelno sa tim radi se i procena finansijskih efekata . Smatramo da su izmene neophodne", rekao je Milan Pašić, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje.

Pored ove, prve javne rasprave u Novom Sadu, u planu su još dve, u Nišu i Beogradu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.