Kako preduprediti posledice veštačkog zračenja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2016, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako preduprediti posledice veštačkog zračenja

Radon koji se nalazi u prirodi je posle pušenja drugi uzročnik raka pluća,a ipak o njemu retko govorimo i malo znamo. Jednako opasni su i izvori veštačkog zračenja kojih je u našem okruženju sve više. A ipak se od njih teško odvajamo. O njihovoj štetnosti bilo je reči na debati održanoj u Kulturnom centru Novog Sada, na kojoj su mišljenja sučelili predstavnici stručne i laičke javnosti.

"Naša želja i namera je da korišćenje modernih komunikacionih tehnologija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << upodobimo zakonski na takav način da bude bezbedno i za nas, a pre svega za našu decu", kaže Dejan Koprivica,autor tribine.

Drugi cilj je,dodaje Koprivica,da se ukaže na potrebu demontaže radioaktivnih gromobrana, kojih u našoj zemlji ima oko tri i po hiljade. Za njih ne postoji jasan akcioni plan iako je 2009-te godine doneta zabrana montiranja novih i obaveza demontaže postojećih.

Brojke nisu na našoj strani ni kada je reč od baznim stanicama mobilnih telefonija.U Novom Sadu ih je trenutno 377 a ne mali broj montiran je u blizini škola i vrtića.

I odlazak kod radiologa može da bude potencijalno opasan po pacijenta ako je reč o većem broju neopravdanih pregleda, kaže doktor Dejan Jovanović i dodaje da je zbog toga izuzetno važna saradnja lekara.

"Ta saradnja je win-win-win situacija jer je dobra za pacijenta, za radiologa i za kliničara jer će dobiti odgovor na svoje jasno postavljeno pitanje,ako ga jasno postavi. Ako ga ne postavi jasno,onda i mi malo lutamo pa sve zajedno više ozračimo čoveka nego što bi trebalo", kaže dr Dejan Jovanović, radiolog u Klinčkom centru Vojvodine.

Ukoliko želite da izbegnete neke od mogućih negativnih efekata koje izazivaju vaši kućni prijatelji poput frižidera, televizora, kompjutera i mobilnih telefona preporuka je da se više krećete u prirodi i izložite sunčevom zračenju. A i to umereno.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.