Kako preduprediti HIV: Testiranje obavezno

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2018, 19:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako preduprediti HIV: Testiranje obavezno

Prema statistikama, kada govorimo o broju testiranih na HIV, Srbija je na samom dnu u Evropi. Oko 3.600 osoba zna svoj status, a procene su da je daleko više onih koji ne znaju. Zato je važno da se o tome, kao i o prevenciji govori svakodnevno, a ne samo 1. decembra, kada se obeležava Svetski dan borbe protiv side.

Testiranje na HIV treba uraditi mesec dana nakon rizične situacije. Rezultati se čekaju oko 2 dana. Testiranje je besplatno, anonimno, nije vam potrebna zdravstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << knjižica, ni lična karta. Potrebno je samo da se posavetujete sa lekarima i date krv. I pored jednostavnosti, svega se 1500 ljudi godišnje testira na nivou cele Vojvodine.

Prema podacima Insituta za javno zdravlje Vojvodine, prošle godine na teritoriji Pokrajine 53 osobe saznale su da su HIV pozitivne, a 14 osoba obolelo je od AIDS-a

"Ono što nas zabrinjava, to je što svih 14 osoba koje su prošle godine obolele od AIDS-a su svoj status saznale u momentu kada im je postavljena dijagnoza oboljenja. Analizu su uradili onda kada su već bili bolesni. Taj podatak zabrinjava, jer ukazuje da osobe koje su imale neki vid rizičnog ponašanja nisu iskoristile mogućnost da se testiraju na vreme" izjavila je za RTV primarijus dr Svetlana Ilić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata u Novom Sadu, najčešće se testiraju studenti koji često menjaju partnere, imaju nezaštićene odnose ili odnose sa nepoznatima pod uticajem alkohola. Prijateljski razgovor i informisanje o HIV-u je svim studentima dostupno tokom cele godine, međutim mali broj studenata koristi te mogućnosti.

Neinformisanost i zatrpanost mnogobrojnim informacijama koje su deo studentskog života, glavni su razlozi zašto se između 100 i 200 studenata, od 40.000 koliko ih ima na Univerzitetu u Novom Sadu, godišnje testira.

Iz Omladine JAZAS kažu da se za testiranje u njihovim prostorijama ili na terenu najčešće javljaju osobe homoseksualnog opredeljenja i seksualne radnice. Kako kažu, svakodnevno pokušavaju da edukuju mlade i podignu njihovu svest o prevenciji.

Informisanje o HIV-u, prevenciji i testiranje na HIV možda će vam oduzeti malo vremena, ali će vam sigurno kupiti mnogo. Doneti odluku znači biti odgovoran, ne samo prema sebi, već i prema društvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.