Kako održati kvalitet vode

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2019, 20:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako održati kvalitet vode

O zaštiti životne sredine, ovaj put o vodama, brigu vode učesnici škole za zaštitu životne sredine koja se održava na Prirodno-matematičkom fakultetu u okviru radionice "Kvalitet voda".

Ovogodišnji Water Workshop, 23. po redu, u fokus stavlja Probleme i rešenja za održivo snabdevanje vodom za piće i prečišćavanje i kontrolu kvaliteta otpadnih voda, što je kod nas aktuelna tema…

"Dakle to je ono što nas i čeka kao izazovi jer znamo da u malom procentu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prečišćavamo otpadne vode i znamo da imamo problem sa higijenski ispravnom vodom za piće. Upravo su i najavljene i velike investicije u oblasti životne sredine - to je izgradnja infrastukture, kanalizacione mreže, tretmana otpadnih voda i ulaganje u postrojenja vode za piće", rekao je dr Dejan Krčmar, Departman za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine PMF-a.

Kako su podsetili na skupu, u svega 19 opština u Srbiji postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a ni ispravnošću vode za piće ne mogu se pohvaliti sve opštine. Posebno ne one u Severnoj Bačkoj. Stoga je važno da na rešavanju ovih problema rade zajednički struka i instucije.

"Pokrajinskom deklaracijom o zaštiti životne sredine je predviđeno rešavanje voda i ovakve radionice su svakako značajne jer ljudi koji će u budućnosti da se bave ovim problemom su studenti koji su danas ovde", rekao je Dragan Đurica, pomoćnik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Tokom radionica biće prezentovana nova dostignuća iz oblasti nauke, a do 20. septembra do kada događaj traje na Prirodno-matematičkom fakultetu biće i više panel diskusija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.