Kako odabrati fakultet?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako odabrati fakultet?

Svakog proleća, najteže pitanje za oko 230 hiljada maturanata, ali i za njihove roditelja je: koji fakultet upisati. Kako izabrati, a ne pogrešiti?

Ove godine na Univerzitetu u Novom Sadu ima mesta za 9.300 studenata. Budući brucoši kažu da su fakultet uglavnom birali prema interesovanjima, ali i vodeći računa o tome da što lakše nađu posao.

Od ove godine maturanti imaju još veći izbor pri odabiru studija. Filozofski fakultet je bogatiji za smer engleski >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << jezik i književnost sa drugom stranom filologijom. Međunarodna i evropska ekonomija i biznis novi je studijski program na Ekonomskom fakultetu, geodezija na Građevinskom, a dizajn video igara na Akademiji umetnosti. Ipak, najveće interesovanje na Novosadskom univerzitetu vlada za Fakultet tehničkih nauka, zatim za Filozofski i Prirodno-matematički.

"Na osnovu prošlogodišnjeg iskustva najinteresantniji studijski programi su iz oblasti informacione tehnologije, tu se prijavljuje i do pet puta više kandidata nego sto je broj mesta. Takođe, veliko je interesovanje za smerove medicinskog fakulteta, tamo je praktično isto dva do tri puta veći broj kandidata od broja mesta koja mogu da se upišu, već u prvom upisnom roku", kaže Ljiljana Abramović, prorektorka za nastavu.

Predaja dokumenata za većinu fakulteta kada je u pitanju prvi upisni rok je od 20 do 22 juna, polaganje prijemnog ispita je zakazano za 27, 28 i 29 jun, dok će informacije o rezultatima biti objavljene nekoliko dana od rešavanja zadataka. Upis se tradicionalno vrši početkom jula.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.