Kako nedostatak sna utiče na mozak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jun.2017, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako nedostatak sna utiče na mozak

Naučnici iz Kanade započeli su najveću studiju na svetu o efektima nedostatka sna na mozak.

Tim s Univerziteta Western u Ontariju tražio je od ljudi širom sveta da se prijave na online kognitivni test. Osmislili su poseban test na osnovu kog se video uticaj manjka sna na pamćenje i sposobnost koncentracije.

Test se može uraditi na kompjuteru, tabletu ili pametnom telefonu.

"Izgleda jednostavno, ali vam pokreće sivu masu. Morate spajati reči s bojama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iako reč plava stoji u crvenoj boji i sl. Potom ide ka kompleksnijem", rekao je medicinski radnik Hooman Ganjavi koji učestvuje u studiji.

Prva grupa je radila test do četiri ujutro, a potom su mogli spavati četiri sata. Zatim su ponovo radili kognitivni test ujutro. Većina je zabeležila mnogo gore rezultate nego noć ranije. Jedna žena u grupi je ostvarila bolje rezultate od ostalih.

"Iako se osećam malo pomućeno, navikla sam da funkcionišem s malo sna. Moram biti funkcionalna čim mi deca ustanu, tako da mi je to normalno", rekla je Sylvie Salewski, majka dve devojčice od pet godina.

Potom su radili test pod MRI skenerom koji je pratio protok krvi kada su dovoljno spavali i kada nisu. Na snimku se videlo kako mnogo manji deo mozga radi kada osobe spavaju manje, nego kada spavaju sedam-osam sati.

"Ovo je mnogo manje aktivnosti u frontalnom i parietalnom režnju, područjima koja su krucijalna za donošenje odluka, rešavanje problema i pamćenje", rekao je profesor Adrian Owen.

Ističe kako je upravo zbog toga opasno voziti umoran jer su reakcije usporene.

"Nedostatak sna ima i duboke efekte na donošenje odluka i trebalo bi izbegavati donošenje bitnih odluka u trenucima kada nismo naspavani kao što je kupovina kuće, pristanak na brak i sl.", naglasio je.

Trećinu svog života provedemo spavajući, što je vitalno za naše zdravlje, kao što je i ishrana i vazduh koji udišemo. Ali moderno doba u kom sve radi 24 sata dnevno utiče na to da sve manje spavamo.

Test je otvoren za volontere koji se prijave, a koji će pomoći da se pronađu odgovori potrebni za nauku i društvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.