Kako je izgledala industrija pre 110 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2015, 16:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako je izgledala industrija pre 110 godina

U Pančevu je obeležena 110. godišnjica velike industrijsko-poljoprivredne izložbe održne u tom gradu davne 1905. Godine.

U tadašnjoj varošici od svega 20 hiljada stanovnika manifestacija je privukla više od 100 hiljada posetilaca. Oko 700 izlagača, najviše poljoprivrednika, kovača, krojača, tapetara i bravara  predstavilo je  proizvode u 26 paviljona postavljenih u Narodnoj  Bašti.

"To su bila prava remek dela montažne arhitekture, ako se tako može reći. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Izložba je pokazala da je Pančevo značajan centar. Istoričari smatraju da je Pančevo u tom trenutku bilo jedan od najvećih zanatskih centara u Vojvodini koja je tada pripadala Austrougarskoj", kaže Srđan Božović, kustos i istoričar.

Obeležavajući 110 godina od velike izložbe deo njene atmosfere organizatori su   pokušali  da prikažu ispred volijere koja je jedina  ostala iz tog perioda.

"Nažalost, nismo imali sredstava da uradimo repliku barem jednog paviljona i da napravimo mini izložbu i podsetimo se kako je to tada izgledalo. Ali, u narednim godinama planiramo da napravimo jedan takav paviljon", napominje Dragan Katuca, direktor JKP "Zelenilo".

Postavljanjem panoa sa slikama i  podacima vezanim za izložbu u centralnom delu Narodne Bašte proslavi jubileja pridružio se i pančevački Narodni muzej.

"Ova manifestacija ima značaj i u tome što se obeležavaju Evrpski dani baštine, koji su ove godine posvećeni zanatstvu. Naš grad može da izdvoji dva značajna jubileja: na prvom mestu 22 godine zanatstva koje obeležavamo ove godine i 110 godina od velike industrijsko-poljprivredne izložbe", ocenjuje Svetlana Mesicki, direktorka Narodnog muzeja.

Izložbu u Narodnoj Bašti posetioci će moći da pogledaju u narednih 10 dana.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Otvorena zanimljiva izložba u Narodnoj bašti

Izvor: Pančevac-online.com, 17.Sep.2015

Dragan Katuca, direktor „Zelenila”, danas je u Narodnoj bašti svečano otvorio izložbu koja je priređena povodom 110 godina od velike industrijsko-poljoprivredne izložbe održane u Pančevu, takođe u Narodnoj bašti...U dvadeset šest paviljona koji su napravljeni i postavljeni posebno za tu...

Nastavak na Pančevac-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.