Kako godinu za nama ocenjuju poljoprivrednici?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2021, 17:50

Kako godinu za nama ocenjuju poljoprivrednici?

Za razliku od 2020. godine koju su ratari pamtili po rekordnom rodu kukuruza, ova će godina ostati upamćena po rekordnim prinosima pšenice  od 5,7  tona po hektaru, i po odličnom rodu  od 3,4 miliona tona hlebnog zrna.

Na žalost, lošija je godina za proizvođače kukuruza, čiji je rod u pojedinim krajevima čak prepolovljen.

Kako godinu za nama ocenjuju poljoprivrednici i poznavaoci prilika, i na koje probleme ukazuju, neizbežno je pitanje poslednjeg meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u kalendarskoj godini.

Obilazeći ovih decembarskih dana polje pod pšenicom, mladi ratar i stočar Dušan Radanović već sada konstatuje da usev dobro izgleda i da bi hlebno žito moglo da da korektan prinos.

Blagovremeno razmišlja o poslovima koji predstoje, prihrani pre svega, a kako je kraj godine, koristi priliku da sumira rezultate svog rada.

Za nešto više od mesec dana uslediće prihrana useva, a potom i pripreme za prolećnu setvu, kada će potrošnja mineralnih đubriva, čija cena beleži vrtoglavi rast, biti i najveća.

"Cena veštačkog đubriva u ovom momentu je od 100 do 130 odsto veća i to će biti problem u 2021/2022", kaže Dušan Radanović, poljoprivredni proizvođač iz Čuruga.

"Ukoliko postoji razlog za brigu, to su cene veštačkog đubriva, skok i u svetu", kaže Sunčica Savović, Poslovno udruženje "Žita Srbije".

Kako bi olakšali trenutno najveći trošak, nabavku mineralnih đubriva, iz resornog ministarstva najavljuju pomoć u vidu kredita sa nula odsto kamate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.