Kako će sneg uticati na ovogodišnji rod

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Apr.2017, 15:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će sneg uticati na ovogodišnji rod

Sneg usred aprila, a temperature ispod nule svakako ne pogoduju razvoju voća i strnih useva. Naša ekipa je proverila kakvo je stanje na terenu, koje su biljne vrste ugrožene i da li ima razloga za zabrinutost.

Niske temperature već su nanele štetu u voćnjacima krajem marta pa je tako deo trešnje u ravnici izmrzao sa čak 90 procenata a kajsija za 50 procenata. Stručnjaci koji ovih dana obilaze voćnjake kažu da su I tokom jučerašnjeg dana zabeležene temperature ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nule što je pretnja rodu.

Zbog toga upućuju savete voćarima.

Zoran Keserović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu predelaže da voćari rade zdimljavanje ili da uključe sdistem kap po kap kako bi zaštitili zasade od niskih temperature.

Kiša je dobrodošla pšenici s obzirom na dosadašnji deficit vlage ocenjuju stručnjaci za strna žita

Novica Mladenov iz Instituta za ratartsvo I povrtarstvo tvrdi da ovaj sneg neće naneti štetu niti pšenici niti ječmu.

Pravo stanje na terenu kada je reč o voćnim zasadima I ratarskim usevima biće poznato za nekoliko dana .

Izvesno je da ukoliko u narednim danima temperature dostugne minus 4 stepena moglo bi doći do izmrzavanja ostelkjivih voćnih vrtsa za čak 80 procenata

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.