Kakav vazduh udišu Novosađani?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2018, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav vazduh udišu Novosađani?

Tragom informacije da je Sarajevo pre neki dan bio najzagađeniji grad u svetu i da se u više vojvođanskih gradova stanovnici žale na kvalitet vazduha, proveravali smo kakva je situacija u Novom Sadu po tom pitanju. Kako saznajemo, za razliku od 2015, kada je vazduh u Novom Sadu bio označen kao vazduh druge kategorije, odnosno, kao umereno zagađen, situacija je sada bolja.

Novosađani, udišu čist ili neznatno zagađen vazduh - to su procene Agencije za zaštitu životne sredine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i monitoringa njihovih mernih stanica postavljenih na nekoliko lokacija u gradu. Međutim, uprkos tome što količina štetnih materija ne prelazi dozvoljenu granicu, one svakako postoje u vazduhu, a čak i u minimalnim količinama mogu uticati na zdravlje ljudi, kažu u Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

"Ono što nas brine je to što ne postoji ta neka donja granica koncentracija zagađujućih materija u vazduhu koje neće izazvati negativan efekat po zdravlje, dominantno su to posledice organa za disanje, zatim na srce i krvne sudove", kaže dr Nataša Dragić iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Doktorka Dragić dodaje i to da vazduh, koji sadrži grube čestice prašine, spada u prvu grupu humanih kancerogena. Na njegov loš kvalitet, ukoliko se govori o Novom Sadu, utiče dosta faktora, među kojima se izdvaja sve veći broj vozila, kažu iz Vojvođanske zelenе inicijative.

"Sa druge strane uklanja se odraslo formirano drveće koja ima funkciju prečišćavanja vazduha, dakle njegova funkcija nije samo da ulepša, već i da prečisti vazduh. Zatim je tu industrijsko zagađenje i ono što je jako bitno, a retko se pominje, poljoprivredno zagađenje", kaže Milica Lavanja iz Vojvođanske zelene inicijative.

Novi Sad nema vetrozaštitni pojas, a okružen je obradivim površinama, koje se nekoliko puta godišnje tretiraju pesticidima, kaže Lavanja. Ona napominje i to da treba ozbiljno da se posvetimo očuvanju kvaliteta vazduha, jer se putem njega može zagaditi i zemljište i voda, što bi značilo i kompletno zagađenje životne sredine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.