Kakav vazduh udišu Novosađani?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2019, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav vazduh udišu Novosađani?

Kvalitet vazduha u Novom Sadu zadovoljava normative, s tim što se na godišnjem nivou beleži porast čestica prašine, a primetan je i veći broj obolelih od bolesti respiratornih organa, podaci su Insituta za javno zdravlje Vojvodine.

Uprkos tome što količina štetnih materija ne prelazi dozvoljenu granicu, one mogu uticati na zdravlje Novosađana, kažu iz Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, kvalitet vazduha utiče >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na povećanje broja obolelih, a kod nas je to posebno izraženo tokom sezone grejanja.

"Kvalitet vazduha zajedno sa svojim česticama prašine i gasovima zajedno kao smeša zagađujućih materija nažalost doprinosi nastanku astme i nastanku hronično - opstrukrtivne bolesti pluća. Astme više kod muškaraca,a hronično opstruktivne bolesti pluća više kod žena uglavnom govorimo o odrasloj populaciji", kaže Sanja Bijelović, načelnica na Institutu za javno zdravlje Vojvodine.

U Institutu za javno zdravlje Vojvodine, dodaju da bi građani trebalo da se informišu o indeksu kvaliteta vazduha na njihovom sajtu, i u skladu sa tim šetaju, a možda i da više voze bicikl, umesto automobila.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.