KI: Promocija knjige o toleranciji i rodnoj ravnopravnosti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Avg.2016, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KI: Promocija knjige o toleranciji i rodnoj ravnopravnosti

U Centru za stručno usavršavanje u Kikindi u ponedeljak 29. avgusta, sa početkom u 10 časova, biće održana promocija knjige "Tolerancija i rodna ravnopravnost u srednjim školama Kikinde".

O knjizi će govoriti Dijana Subotički - urednica i Radovan Vlahović - direktor Banatskog kulturnoce centra.

Publikacija „Tolerancija i rodna ravnopravnost u srednjim školama Kikinde" nastala je kao rezultat sprovođenja projekta udruženja građana „PostPesimisti Kikinde" >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pod nazivom „Budi tolerantan, prihvati razlike".

Projekat je započet 2014. godine sa ciljem ispitivanja stavova učenika i učenica srednjih škola u Kikindi na temu diskriminacije i rodne ravnopravnosti.

Istraživanje je sprovedeno u školskoj 2014/2015. godini. Učenici i učenice četiri srednje škole koje postoje u Kikindi kao sedištu Severnobantskog upravnog okruga, popunjavalo je online upitnik u školskim informatičkim kabinetima.

Rezultati su pokazali da više od 43 odsto đaka ne zna da je diskriminacija zabranjena zakonom, što je vrlo visok procenat ispitanika, ako se ima u vidu da je Zakon o zabrani diskriminacije stupio na snagu u Srbiji 2009. godine, navodi se u pozivu.

Recenzentkinje publikacije su prof. dr Nevena Petrušić, redovna profesorka Pravnog fakulteta Univerziteta u Nišu, prof. Jelena Mićević-Karanović, doktorka psiholoških nauka i profesorka strukovnih studija za psihološku grupu predmeta na VŠSSOV u Kikindi, kao i Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti u Republici Srbiji.

Izdavanje knjige pomogli su Grad Kikinda i Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj AP Vojvodine. Izdavači su Banatski kulturni centar, Udruženje građana PostPesimisti Kikinde i Udruženje građana Centar za kulturu dijaloga.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.