KI: Poljočuvari hoće pravdu do Strazbura

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Mar.2015, 14:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KI: Poljočuvari hoće pravdu do Strazbura

Još 2013. godine, neposredno nakon prekomponovanja vlasti u Kikindi, nova koaliciona vlast donela je odluku o preraspodeli jednog broja zaposlenih u Opštinskoj upravi na radna mesta u okviru Poljočuvarske službe. Visokokvalifikovani kadar - pravnici, ekonomisti, inženjeri, među kojima je najviše žena, raspoređeni su na rad po seoskim i gradskim mesnim zajednicama.

Godinu dana nakon što se nekolicina bivših radnika kikindske Opštinske uprave obratila Neveni Petrušić, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << poverenici za zaštitu ravnopravnosti, usledila je i reakcija. U skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije, poverenica je obavestila javnost da je kikindska Opštinska uprava upravo tom odlukom izvršila diskriminaciju na osnovu političkih uverenja. I pored preporuke iz kabineta poverenice, u kikindskoj Opštinskoj upravi za sada nema naznaka da će ti radnici biti vraćeni na nekadašnja radna mesta.

U zakonskom roku od 30 dana od dana dostavljanja preporuke, Ljuban Sredić, načelnik Opštinske uprave Kikinda, obavestio je poverenicu da će postupiti po preporuci, ali je izostalo obaveštenje o konkretnim merama koje će preduzeti.

Načelnik Sredić nije želeo zvanično da komentariše čitav slučaj, kratko objasnivši da je sve rekao u odgovoru koji je prosleđen kabinetu poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

A sve je zapravo počelo 2013., donošenjem sporne odluke tada novoformirane kikindske vlasti - koalicije okupljene oko SNS, da 25-oro radnika kikindske Opštinske uprave, bude raspoređeno na radna mesta u okviru - poljočuvarske službe. Zbog, kako je u kikindskoj javnosti tumačeno, članstva ili naklonjenosti DS. Ta odluka o raspoređivanju na nova radna mesta, sa nižim zvanjima i platama, bili su razlog da nezadovoljni radnici pokrenu radni spor pred nadležnim sudskim instancama.

Nakon 15 godina rada u Opštinskoj upravi i Sekretarijatu za finansije, u poljočuvarskoj službi je i ekonomista Ljiljana Skoko.

"Mislim da je to degradacija i profesije i nas koji smo tu radili. Već 15 godina radim u Opštini i radom sam došla do nekog nivoa, a sad me neko, bez razloga, vraća 15 godina unazad. To onda, zaista smatram diskriminacijom. To ne znači da neki posao smatram manje vrednim ili ponižavajućim, ali raspoređivanje na nova radna mesta i način kako je to učinjeno jesu za nas ponižavajući, kaže Ljiljana Skoko.

U međuvremenu, uz radni spor koji je u toku, usledila je preporuka i opomena Nevene Petrušić, poverenice za zaštitu ravnopravnosti, da je rasporedom na druga, neadekvatna radna mesta, Opštinska uprava prema četvoro zaposlenih izvršila diskriminaciju na osnovu - političkih uverenja.

Među tim radnicima je i inženjer Milutin Gavrilov.

"Normalno je da ću, shodno tome, potražiti svoja prava na sudu. To su dva odvojena puta, a kako će se sve to završiti ne znam. Da jeste učinjena diskriminacija - jeste, a da li ćemo uspeti da se izborimo za svoja prava, ne znam", kaže on.

Očekujući konačnu reč suda, naši sagovornici kažu da će, ukoliko to ne uspeju pred domaćim sudskim instancama, pravdu potražiti i u Strazburu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.