KI: Istorijski arhiv dobija depo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2016, 10:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KI: Istorijski arhiv dobija depo

Istorijski arhiv u Kikindi, zahvaljujući sredstvima republičkih, pokrajinskih i lokalnih konkursa, ove jeseni privešće kraju jedan deo uređenja depoa za skladištenje arhivske građe. Nedostatak prostora za arhiviranje dokumentacije jedan je od najvećih problema u toj ustanovi.

Pre nešto više od četiri godine lokalna samouprava u Kikindi je Istorijskom arhivu na neodređeno vreme ustupila magacin bivše zemljoradničke zadruge i taj prostor od oko 700 kvadrata trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da bude pretvoren u depo za odlaganje arhivske građe. Do sada je za ovu namenu od resornog Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu pristiglo tri miliona dinara, dok je od lokalne samouprave obezbeđeno blizu milion i po dinara.

"Po projektu koji takođe posedujemo, da bismo završili prizemlje depoa, potrebno je nešto više od dva miliona dinara. Mi smo dobili po konkursu od Ministarstva za kulturu milion i po dinara, po programu bi od Grada Kikinde trebalo da dobijemo 600.000 dinara za ovu godinu, a nešto ima i Arhiv, tako da bismo do jeseni mogli da završimo fazu rekonstrukcije novog depoa", kaže za RTV Milan Srdić, direktor Istorijskog arhiva Kikinda.

Trenutno u Arhivu u zgradi Kurije bukvalno nema mesta za odlaganje jedne fascikle. Zbog toga je neophodno da se što pre adaptira pomenuti prostor i da se privede svrsi.

"Tim pre što nemamo prostora za skladištenje građe koja, ne baš svakodnevno, ali dva do tri puta godišnje pristigne u naš arhiv. Po zakonu smo obavezni da je preuzmemo, ali ovde prostora nema tako da ćemo uređenjem depoa dobiti 250 kvadratnih metara za skladištenje građe", kaže Srdić.

Do sada je postavljen crep, građevinska stolarija, a unutrašnji radovi su skoro okončani. Ostalo je krečenje i izrada fasade, tako da će do jeseni objekat biti delimično osposobljen za prijem arhivske građe.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.