KAO DA JE OD ZLATA Za održavanje javnog toaleta 35.000 evra godišnje

Izvor: Blic, 22.Jul.2015, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAO DA JE OD ZLATA Za održavanje javnog toaleta 35.000 evra godišnje

Grad godišnje za održavanje javnih toaleta potroši četiri miliona dinara, nešto manje od 35.000 evra, što je više od 330.000 dinara mesečno. To možda ne bi bila velika cifra da u Novom Sadu ne postoji samo jedan pravi javni toalet u blizini Gradske kuće.

Gradska uprava za komunalne poslove sklopila je ugovor sa firmom „Sc higijena“ kojoj će za održavanje toaleta do kraja godine biti uplaćeno četiri miliona dinara. Najveći deo novca otići će na održavanje velikog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i modernog toaleta sa liftom pored Gradske kuće, a pored njega, u gradu postoje još samo tri pokretna "toi-toi" toaleta, koji gotovo i da se ne održavaju. Inače, javni toalet pored Gradske kuće otvoren je 2010. godine i ne pokazuje znake dotrajalosti.

Ogromne troškove za održavanje u Gradskoj upravi za komunalne poslove pravdaju utrošenom strujom i vodom, ali i menjanjem keramičkih pločica.

Korišćenje toaleta u Ulici kralja Aleksandra košta 30 dinara i on je otvoren svakog dana do 23 časa, ali nije poznato kolika para grad dnevno zaradi od njegove upotrebe.

- Novac predviđen za održavanje troši se na rad radnika na održavanju vodovodnih i elektro instalacija i zameni instalacija sa materijalom, molersko-farbarski radovi sa materijalom, kao i nepredviđeni radovi na popravci sanitarija, pumpe i lifta - objašnjavaju u Gradskoj upravi za komunalne poslove.

Oni, međutim, nisu naveli koliko košta koja stavka održavanja, te šta je najskuplje, a šta najjeftinije.

Novosađani godinama tvrde da nemaju dovoljno javnih toaleta, ali kada čuju koliko ih oni koštaju, kažu da i taj jedan treba ukinuti.

- Ovo je stvarno mnogo para koje bi mogle da se usmere na bolji način i verovatno može da se nađe neko jeftinije rešenje - kaže Novosađanin Miodrag Đukić.

- Umesto da se nađe domaćinsko i racionalno rešenje, vlast je odlučila da se ponaša raskalašno i štetočinski po građane - naglašava Đurađ Jakšić, predsednik Gradskog odbora SRS-a.

U Gradskoj upravi objašnjavaju da izveštaji sa terena pokazuju da su potrebni novi toaleti, ali da oni još neće biti postavljani. Dodatni toaleti povećaće troškove održavanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.