Jubilej herojskog dela i stradanja neustrašivog poručnika Božidara Žugića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Apr.2021, 02:03

Jubilej herojskog dela i stradanja neustrašivog poručnika Božidara Žugića

Danas se navršava se 80 godina od stradanja velikog heroja našeg naroda Božidara Žugića koji je kao poručnik Jugoslovenske kraljevske vojske tokom aprilskog rata u Bačkoj, mestu Gložan 13.04.1941 prilikom agresije fašista na našu zemlju, sprečio zvaničnu predaju svog puka usmrtivši svog pukovnika, komandanta desetog puka Kraljevine Jugoslavije i komandanta Hortijevske fašističke agresorke formacije pri samom početku pregovora o predaji.

On se pobunio na čelu jednog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dela svog puka i upitao svog komandanta zar se tako domovina brani.

On i njegovi saborci žrtvovali su sebe svesno, preokrenuvši situaciju, naneli su time fašističkom nemilosrdnom neprijateljskom puku vojni i moralni poraz i odbranili vojničku čast i zakletvu.

Poručnik Božidar Žugić, iako veoma poštovan u narodu, zbog nepripadnosti ni partizanima niti četnicima bio je u senci tokom SFRJ a mnogi upravo smatraju da je zapravo poručnik Žugič ta prva ustanička puška u Srbiji i Jugoslaviji.

Obeležavanje 80 godina jubileja jednog of najvećih patriotskih činova u Evropi 1941-1945 planiran je za danas u 10:30 na starom groblju u mestu Gložan kod Novog Sada.

Takođe više izložbi je otvoreno ovog meseca sa istaknutim postavkama poručnika Božidara Žugića a neke od njih su u Domu Vojske u Beogradu, Subnor Kragujevac i rodnim Pljevljima u zavičajnom muzeju.

Takođe na martovskom festivalu dokumentarnog filma biće revijalno prikazan dokumentarni film Besmrtni poručnik u smrt sa osmehom, a u okviru omaža Božidarovoj sestričini filmskom stvaraocu Ranki Velimirović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zaboravljeni heroj Aprilskog rata – poručnik koji je odbio da se preda

Izvor: RTS, 13.Apr.2021

Herojski čin poručnika jugoslovenske kraljevske vojske Božidara Žugića dugo nije bio poznat široj javnosti i guran je u zaborav. On je 1941. godine odbio da se preda mađarskim (hortijevskim) vojnicima kod Gložana, i tom prilikom je ubio neprijateljskog i svog komandanta, uz reči: "Zar...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.