Izvor: Magyar Szó, 30.Dec.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jednom o Žitku

Žitko pred stečajem. Radnici Žitka ostali bez ičega. Pod takvim naslovima smo informisali javnost o dešavanjima u mlinarsko-pekarskoj firmi 2013. i 2014. godine. Situacija se nije rešila ni do danas, šta više, trenutno niko ne zna da li preduzeće još uvek posluje, odnosno ako posluje u kojoj to formi čini. Firma je pre 12 godina postala žrtva pojave poznate širom Srbije, a to je neuspela privatizacija. Nekadašnji Žitokombinat je zapošljavao više od 600 radnika a nakon stalnih otpuštanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << u novembru ove godine, firmu je napustilo oko 120 radnika. Trenutno u firmi radi oko 15-20 radnika kako bi obradili preostali repromaterijal. Ozbiljnost situacije pokazuje da su se nekadašnji radnici, njih oko pedesetoro, juče u podne okupili na parkingu firme da i na taj način privuku pažnju na sebe. Na našu molbu, dosadašnji tok stvari sažeo je Zoltan Foro, član sindikata firme.

- Nekadašnji Žitokombinat je bio jedan od najbolje poslujućih firmi na teritoriji velike Jugoslavije. Žitokombinat je za vreme privatizacije dospeo u vlasništvo beogradske firme Verano Motors. Od tada počinje postepena razgradnja preduzeća koje bi se slobodno moglo nazvati i iskorišćavanjem. I to iskorišćavanjem ne samo Žitka nego i cele opštine, jer je prema našoj računici iz opštine izvučeno više od 70 miliona evra. Vlasnik je 2008 i 2009 godine uzeo ogromne kredite te je na objekte i na opremu stavljena hipoteka. Radi se o 30 miliona evra. Ove kredite vlasnik nije otplatio, tako da su hipoteke na osnovu sudske odluke iz 2013. godine dospele u vlasništvo banaka, dok je u avgustu ove godine deo firme iz Bačke Topole i Stare Moravice dospeo u vlasništvo AIK Banke, a delovi u Lovćencu su dospeli u vlasništvo Komercijalne Banke. Godine 2013. kada su zamrznuti računi Žitka, otvorena je nova firma, Žitko Plus, koja se može smatrati fantomskim preduzećem jer je pokrenuta sa početnim kapitalom od 100 dinara. Polako je preostala nepokretna imovina Žitka dospela u vlasništvo firme Žitko Plus. Sve je uredno dokumentovano, na taj način je Žitko Plus dužan 57 miliona dinara Žitku. To je pokazalo i računovodstvo, ali taj dug još od tada nije otplaćen. Trenutno je i Žitko Plus u bankrotu a pojavio se novi zakupac koji trenutno pokušava da oživi firmu. Trenutno smo svedoci toga da je 23. decembra otvorena nova firma, Žitko Hleb koja pokušava postojeću imovinu da spase. Nažalost, za sada se čini da će u tome i uspeti. Deo pokretne imovine, vozila i određene proizvodne linije su im već u rukama a mi pokušavamo nešto da učinimo protiv toga – priča Foro.

Drugi deo priče je da je 2013. godine firma trebala da isplati otpremninu radnicima, što se međutim nije desilo, ljudima je samo obećavano, a oni su sada primorani da tragaju za nekim rešenjima. Parničenje je postala skoro svakodnevna pojava. Treba dodati i to da novembarske plate Žitko Plus nije isplatio ni do dana današnjeg.

-Svima je jasno da smo ostali bez posla. Ali tu se radi o više od 200 miliona dinara, koliko radnici Žitka zahtevaju. Te su pare bile na raspolaganju, samo su nekako u međuvremenu isparile. Ja ne krivim ovdašnje rukovodstvo zbog svega toga, nego poslodavca, firmu Verano Motors – rekao je Tadiša Sandić, predsednik sindikata firme.

Pokušavali smo da dobijemo izjavu i od rukovodstva firme, ali smo od portira dobili informaciju da oni neće davati nikakve izjave.

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.