Jesenja setva pod znakom pitanja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2011, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jesenja setva pod znakom pitanja

BAČKA TOPOLA -

Jesenju setvu bi trebalo obaviti na milion hektara. Očekuje se da će više od polovine biti zasejano pšenicom, a za jedan hektar potrebno je izdvojiti oko 400 evra.

Zbog hronične besparice, planirane površine bi mogle biti dovedene u pitanje, uprkos nagoveštajima da će pšenica i dogodine biti tražena roba.

Istovremeno, u opštini Bačka Topola proteklih dana palo je 14 litara kiše po metru kvadratnom, što nije mnogo pomoglo paorima u pripremi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljišta za setvu ozimih useva, koja se zbog višemesečne suše i isušenog zemljišta odvija otežano, rečeno je Tanjugu u Poljoprivrednoj stručnoj službi.

Prema proceni stručnjaka u toj službi, trebalo bi bar 20 litara vode po metru kvadratnom da se prokvasi setveni sloj, što bi omogućilo odgovarajuću pripremu njiva.

U najtežoj situaciji su individualni proizvođači, koji ne raspolažu teškom mehanizacijom, pa se pribegava redukovanoj obradi oranica, dok poljoprivredna gazdinstva, koristeći savremene poljoprivredne mašine, već seju ječam i pšenicu.

Plan je da se ove godine zaseje 12.000 hektara hlebnim žitom i 3 000 hektara ječmom, ali će ispunjenje plana zavisiti od vremenskih uslova koji budu pratili setvu.

Inače, uljna repica u ataru te opštine nije se mogla posejati, jer se zbog suše zemljište nije moglo pripremiti za zasnivanje proizvodnje te industrijske biljke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.