Izvor: Magyar Szó, 22.Avg.2014, 13:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftiniji otkup šećerne repe

Jeftiniji otkup šećerne repe Magyar Szó online

2014. augusztus 22., 12:22

0

Pokazale su se istinitim, glasine po kojima će se rod šećerne repe u senćanskoj Šećerani otkupljivati jeftinije nego što je to utvrđeno ranijim ugovorima. Sa premijom i raznim povlasticama, fabrika plaća 4 dinara za kilu šećerne repe umesto ranije ugovorenih 4.3 dinara. Teodora Deak, generalni direktor TE-TO Šećerane kaže da je razlog promene cene to što je industrija >> Pročitaj celu vest na sajtu Magyar Szó << šećera u krizi. „Cena šećera je znatno opala u proteklih nekoliko godina. U odnosu na 2011 godinu pad cene je skoro 50 posto. Situacija je slična ne samo u Srbiji nego i u celoj Evropi: tržište je puno, a potražnja se smanjuje. Fabrička cena šećera je trenutno 48 dinara, prodavnice ga prodaju za 60 dinara, dok je pre tri godine fabrička cena isnosila 98, a maloprodajna 110 dinara” – kaže Deak.

Generalni direktor napominje da kada su u oktobru potpisali ugovore sa proizvođačima šećerne repe, cena proizvodnje šećera je iznosila 67 dinara. „Cena se smanjila i to je prisililo rukovodstvo fabrike da proizvođačima ponudi korekciju ugovora da bi barem delom moglo finansirati kampanju koja počinje 1. septembra. U godinama velike inflacije smo davali kilogram šećera za 18 kilograma repe, što je proizvođačima odgovaralo. Ukoliko bi plaćali ranije utvrđenih 4.3 dinara za kilogram repe to bi značilo da proizvodnja kilograma šećera košta više od 70 dinara. Tržišne prognoze kažu da sa cenom od 4 dinara po kilogramu možemo samo smanjiti gubitke, ali ih ne možemo izbeći” – dodaje Teodora Deak.

Očekivani rod repe prevazilazi sva očekivanja: prognoze kažu da će rod biti prosečno viši od 80 tona po hektaru, dok je prošle godine prinos bio 55 tona po hektaru. Sadržaj šećera u repi je trenutno 13.3 posto, ali se taj procenat može i povećati što znači da će proizvođači biti na dobitku, jer ako je sadržaj šećera manji, to povećava cenu prerade.

„U okolini Šećerane se može očekivati rod viši od milion tona sa 13 280 hektara za koje postoje potpisani ugovori. Ovu ogromnu količinu moramo do početka zime uneti u fabriku. Kampanja će biti duža od sto dana, a na kraju ćemo imati 110-120 tona šećera” – kaže Teodora Deak.

Értékelem a cikket:

0 - Tetszik a cikk      0 - Nem tetszik a cikk

Nastavak na Magyar Szó...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Magyar Szó. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Magyar Szó. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.