Javni sektor bez jasnih kriterijuma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2016, 16:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javni sektor bez jasnih kriterijuma

U Srbiji ne postoje jasni kriterijumi koji definišu šta je javni sektor i koji propisi se na njega odnose, pokazali su rezultati danas predstavljenog istraživanja "Transperntno do posla: Preporuke za unapređenje zapošljavanja u javnom sektoru".

Analiza i istraživanje je deo projekta "Transparentno do posla", koji sprovode Centar za slobodne medije i demokratiju (CeSid), Balkanska istraživačka mreža (BIRN) i PALGO centar.

Pravnica PALGO centra Jelena Jerinić >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekla je da je cilj istraživanja bio da definiše šta se u Srbiji smatra javnim sektorom ili koje su to organizacije javnog sektora, kao i da se jasnije urede postupci zapošljavanja."Trenutno se primenjuju različiti propisi za raznolike organizacije javnog sektora, a na njegov najveći deo se primenjuje Zakon o radu, kao i u bilo kom drugom preduzeću, a ne posebni propisi ili zakon o državnim službenicima", kazala je Jelena Jerinić.

Ona je dodala da je istraživanje obuhvatilo i analizu propisa drugih zemalja, ali te propise ne treba prepisivati i u potpunosti se oslanjati na njih.

"Ono što je zajedničko za sve zemlje i što može biti primenjivo i na Srbiju je da u svakoj postoje jasni kriterijumi u ovoj oblasti. To nama nedostaje i stvara konfuziju, pa se onda stvara i mogućnost da se propisi zaobilaze", kazala je Jelena Jerinić i dodala da je istraživanje pokazalo da to otvara i mogućnost za tumačenje propisa u neke druge svrhe kao što je stranačko zapošljavanje i nepotizam.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.