Jasni Gulan prva nagrada na Maloj grafici u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Okt.2019, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasni Gulan prva nagrada na Maloj grafici u Novom Sadu

U Novom Sadu dodeljene su nagrade i priznanja na konkursu za najbolje grafike malog formata. Jasni Gulan za grafiku „P/1-26“ dodeljena je prva nagrada na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2019.“, drugo mesto osvojio Nenad Zeljić, a treće Aleksandar Leka Mladenović.

Sinoć je u Galeriji „La Vista“ svečano otvorena likovna izložba umetničke grafike pod nazivom „Mala grafika – Novi Sad 2019.“. Novosadska publika imala je priliku da vidi smotru grafičkih radova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << selektovanih na istoimenom likovnom konkursu i sazna imena autora najboljih ostvaranja na polju likovne grafike malog formata.

Žiri za dodelu nagrada na konkursu „Mala grafika – Novi Sad 2019.“, koji su činili grafičari dr Snežana Petrović (predsednica žirija), prof. mr Radovan Jandrić i mr Danilo Vuksanović, jednoglasno je dodelio prvu nagradu Jasni Gulan iz Novog Sada za grafiku „P/1-26“ u tehnici linoreza (14 x 18 cm) iz 2019. godine.

„Prvonagrađena grafika predstavlja izuzetan primer štamparske umetnosti jer su na njoj u apsolutnoj sinergiji - jednostavnost grafičkog izraza, upečatljivost ideje i visok nivo tehnološko/štamparske izvedbe. Grafika izvedena u tehnici linoreza zapravo je rezultat višegodišnjeg istraživanja umetnice u okviru njenog doktorskog rada i izložbe.“, navodi se u obrazloženju žirija.

Rođena 1976. godine u Novom Sadu, Jasna Gulan je diplomirala na Akademiji umetnosti u Novom Sadu na grafičkom smeru i od 2004. godine zaposlena je u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Petrovaradinu. Član je SULUV, Grafičkog kolektiva, Društva konzervatora Srbije i Međunarodnog saveta za spomenike i spomeničke celine ICOMOS. Izlagala je na 15 samostalnih i brojnim grupnim izložbama i dobitnica je nagrade 10. bijenala Jugoslovenskog studentskog crteža, Godišnje nagrade za crtež Akademije umetnosti, Nagrade Univerziteta u Novom Sadu za postignute vrhunske rezultate u umetničkim aktivnostima i „Malog pečata“ Grafičkog kolektiva, Beograd.

Drugo mesto na konkursu za najznačajnija likovna ostvarenja iz oblasti umetničke grafike malog formata osvojio je istaknuti beogradski umetnik, Nenad Zeljić za grafiku Zvono u tehnici akvatinte iz 2019. godine, dok je treće mesto poneo Aleksandar Leka Mladenović, redovni profesor Fakulteta likovnih umetnosti iz Beograda, za grafiku C.o.T. – Advocunts u fotopolimer tehnici (duboka štampa) iz 2019. godine.

Na otvaranju su uručena i dva specijalna priznanja – Nagrada za najboljeg mladog umetnika do 35 godina Oliveri Basti iz Beograda za grafiku Plavi miš u tehnici linoreza iz 2018. godine i Nagrada za najbolji studentski rad Tatjani Marticki, studentkinji Akademije umetnosti u Novom Sadu, za grafiku bez naziva u kombinovanoj tehnici iz 2019. godine.

Žiri je dodelio i osam pohvala, a pohvaljeni autori koji su bili u užem izboru za nagrade su Sanja Žigić, Milan Ignjatović, Ranka Lučić Janković, Bojan Otašević, Nikola Radosavljević, Maja Simić, Miloš Stanojev i Dragana Fransen-Bojić.

Izložbu je uz preko stotinu zvanica i ljubitelja umetnosti, sinoć svečano otvorila pozdravnim govorom dr Jasna Jovanov, istoričarka umetnosti, a nagrade je ispred žirija uručila predsednica žirija dr Snežana Petrović sa Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Izložba ima i prateći program pod nazivom Savremena japanska grafika (Japan – zemlja počasni gost) na kojoj su sa jednim radom malog formata predstavljeni sedmoro savremenih japanskih likovnih stvaralaca na polju grafike; šest profesora i saradnika sa Univerziteta umetnosti u Tami (Tama Art University) iz Tokija (NOZAKI Yuri, OHYA Masaaki, OKADA Ikumi, SATAKE Kuniko, FURUYA Hiroko, FUCHIWAKI Mariko) i jedan japanski umetnik koji živi i radi u Parizu (WATANABE Mikio).

Izložba je otvorena do 03. novembra u Galeriji „La Vista” u Novom Sadu (Mite Ružića 2).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.