Jasenovac: Komemoracija u organizaciji Srba i antifaštista

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Apr.2017, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jasenovac: Komemoracija u organizaciji Srba i antifaštista

U organizaciji Srpskog narodnog veća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) danas je pred spomenikom Kameni cvet u Jasenovcu održana komemoracija ubijenim zatočenicima tog ustaškog logora i svim žrtvama ustaškog režima NDH.

Komemoracija je započela molitvom pravoslavnih sveštenika, minutom ćutanja za poginule i hrvatskom himnom, prenela je Hina.

Komemoraciji, uz preživele logoraše, mnogobrojne građane iz Hrvatske, Bosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Hercegovine i Srbije, bili su prisutni i ambasadori SAD, Norveške, Austrije, Rusije, Velike Britanije, Australije, Francuske, Kanade i Srbije te predstavnici Vlade Srbije i drugi.

Komemoracijom je obnovljeno sećanje, ne samo na pobijene logoraše ustaškog logora Jasenovac, već i na poslednju grupu od 1.073 logoraša koja je pre 72 godine, na današnji dan, krenula u proboj iz logora i u kojoj je preživelo 92 logoraša.

Predsednik SNV Milorad Pupovac rekao je da je Jasenovac strašno mesto zločina i da ta strahota ima dva lica: strašnu patnju zatočenih koji su u logoru ubijeni i onih koji su preživeli te ideju zbog koje je činjen zločin i doneti zakoni u državi koja je mislila da to može činiti.

Naglasio je da je smisao svake moguće politike da se suprotstavi tome što je u Jasenovcu učinjeno, da se kaže "ne" takvoj politici i takvim zločinima, i to je sva politika koja se ovde može čuti i naučiti.

Pupovac je izrazio žaljenje ššto i ove godine ne održavaju komemoraciju zajedno s Vladom te je osudio postavljanje ploče s ustaškim pozdravom na zgradi dečjeg vrtića u Jasenovcu gđe je nedaleko, u ustaškom logoru, ubijeno i oko 21.000 dece.

"Ovo mesto nas obavezuje, čak i da ne kritiziramo, već da pozivamo Vladu i sve druge da se u ovom mestu okrenemo uzajamnom poštovanju i uzajamnom kajanju", rekao je te dodao kako ne bi želeo da Jasenovac bude mesto gde neki lošu prošlost žele pretvoriti u dobru budućnost.

"To ne može biti i to ne može može proći", kazao je Pupovac.

U ime SABA RH okupljenima se obratio predsednik Saveza Franjo Habulin, koji je istakao da su zbog kolebljivog stava aktuelne vlasti, kad je u pitanju ocena i karakter ustaškog režima, njegovih simbola i pozdrava, i ove godine odlučili ne učestovati u zvaničnoj komemoraciji.

"Niti možemo niti hoćemo prihvatiti formiranje nečega što je nazvano Većem za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima. Nećemo, jer nam je jasno, jer znamo da je to Veće za obračun s idejom komunizma i praksom socijalizma", rekao je Habulin.

U nastavku je naveo da se zna da su komunisti imali vodeću ulogu u organizovanju Narodno oslobodilačke borbe, kako i da je nedvosmisleno da su žrtve Jasenovačkog logora Srbi, Jevreji, Romi i Hrvati te antifašisti, bile nevine žrtve, a ustaše zločinci.

"Nećemo dopustiti da pobedi istorijski revizionizam koji je uhvatio duboke korene u današnjoj Hrvatskoj, a kojem je krajni cilj da pobednike iz Drugog svetskog rata pretvori u poražene zločince, a one koji su zaista bili poraženi i koji su dokazano bili zločinci - u nacionalne heroje", zaključio je Habulin.

U ime Antifašističke lige Hrvatske Zoran Pusić istaknuo je da bi u svakom normalnom društvu zločini počinjeni od ustaša bili strašni događaji te dodao: "No, mi živimo u društvu u kojem kao da je izbrisano dragoceno iskustvo. Živimo u društvu u kojem i intelektualci i neki akademici žele zatrti tragove zločina i zločine ustaške ideologije. Stoga sam uvjeren da bi umjesto svijeća i cvijeća koje polažemo stradalima u Jasenovcu za njih bilo važnije naše opredjeljenje da se suprotstavimo zlu i ideologiji koja je do toga dovela".

Komemoraciju u Jasenovcu će u nedelju održati hrvatski državni vrh, a u ponedeljak jevrejska zajednica.

Vučić i ministri sutra na komemoraciji u Donjoj Gradini

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće sutra, u Spomen području Donja Gradina u Republici Srpskoj, obeležavanju Dana sećanja povodom 72 godine od zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu, Donjoj Gradini, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Pored predsednika Vlade Srbije, ceremoniji će prisustvovati potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin, ministar odbrane Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar Vulin će u ime Vlade Republike Srbije položiti venac i odati počast žrtvama, navodi se u saopštenju Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Nakon polaganja venaca i verskog obreda, premijer Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik će se obratiti prisutnima.

Dan sećanja na žrtve ustaškog zločina genocida u koncentracionom logoru Jasenovac - Donja Gradina od 2015. godine zajednički obeležavaju Vlada Republike Srbije i Vlada Republike Srpske, na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji u oblasti negovanja tradicija oslobodilačkih ratova i godišnjica istorijskih događaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.