Janković zadovoljan zbog održavanja Prajda

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Sep.2014, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković zadovoljan zbog održavanja Prajda

Zaštitnik građana Saša Janković izrazio je danas zadovoljstvo zbog toga što je u Beogradu bez većih incidenata održan Gej prajd, simbolična šetnja kojom se skreće pažnja na probleme LGBT osoba, i pozvao na prestanak njihove diskriminacije. Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zahvalio je Beograđanima što su odgovornost, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda slika i poruka koja su danas poslate iz Beograda u svet.

U saopštenju zaštitnik je posebno zahvalio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pripadnicima policije i drugih državnih službi i organa koji su, kako je istakao, "pokazali da, kada postoji politička spremnost, ljudska prava ne moraju biti žrtvovana zarad bezbednosti".

Janković je naveo da je njihov doprinos tim veći što su "taj veliki zadatak obavili usred borbe za svoja sindikalna prava, čime su pokazali da im je dužnost iznad svega".

"Zbog toga verujem da će dalji dijalog njihovih sindikalnih predstavnika sa svojim poslodavcem â€" državom, biti unapređen", kazao je Janković.

On je istakao da je sada "važno da svako, ne čekajući idući Gej prajd, radi svoj posao na uklanjanju predrasuda i podsticanju sveukupne tolerancije u društvu, kroz obrazovanje, kulturu, informisanje, sport... kako bi policija naredne godine imala manje posla".

Zaštitnik građana izrazio je žaljenje zbog pojedinačnih incidenata i podsetio da se svaki od njih mora u potpunosti rasvetliti.

Saša Janković učestvovao je danas u Paradi ponosa.

Mali: Tolerancija i sloboda - današnja slika iz Beograda

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zahvalio je danas Beograđanima što su odgovornost, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda slika i poruka koja su danas poslate iz Beograda u svet.

Mali je u izjavi Tanjugu, nakon uspešno završene Parade ponosa, rekao da je ponosan što je na čelu grada koji može da se meri sa velikim svetskim gradovima - grada koji je prestonica države koja teži da bude deo EU i koja je pokazala da je jaka i da se u njoj poštuju Ustav i prava svih građana.

On je rekao da se danas pokazalo da je Beograd otvoren, kosmopolitski grad, koji prepoznaje i poštuje pravo na različitost.

"Većina građana ima ili pozitivan ili negativan stav o današnjem događaju i bez obzira na to odgovornost, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda su slika i poruka iz Beograda koja će danas obići svet i zbog toga još jednom želim da se zahvalim Beograđanima", naveo je Mali.

Kako je istakao, pojedinci moraju da shvate da nasilje nije rešenje i da se neslaganje sa nečijim ličnim stavom ne može rešavati tučom.

Mali je izrazio nadu da je današnji skup, koji je prošao u miru, znači da je došao dan kada manjine počinju da zauzimaju ravnopravan položaj u našem društvu.

"To je ono što je dobro i što nam govori da smo na dobrom putu, da se menjamo u savremeno i odgovorno društvo i da su tolerancija i prihvatanje različitosti ono čemu zajedno težimo", zaključio je gradonačelnik.

DS pozdravila održavanje Prajda

Demokratska stranka (DS) pozdravila je danas održavanje Prajda izrazivši nadu da će za svaki sledeći biti potrebno daleko manje bezbednosnih snaga.

"DS pozdravlja odluku svih onih koji su ranije bili netrpeljivi prema pripadnicima drugih naroda, nacionalnim i ostalim manjinama, što su uvideli i priznali pravo drugih na slobodno okupljanje i izražavanje mišljenja za šta se Demokratska stranka zalagala od osnivanja", navodi se u saopštenju te partije.

Demokrate su izrazile nadu da će za svaku sledeću paradu biti potrebno daleko manje bezbednosnih snaga, kako bi pripadnici manjina bez kordona prošetali i slobodno iskazali svoj stav.

LSV: Finansijere i nalogodavce huligana izvesti pred lice pravde

Jako je važno što je država danas uspela da omogući poštovanje sopstvenog Ustava, garantuje bezbednost građana i njihovo pravo na slobodno okupljanje, saopštila je danas Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV)

U saopštenju se ocenjuje da je "jako dobro što, za razliku od nekih ranijih godina, Beograd nije razlupan niti su mu ulice krvave.

Prema viđenju LSV, uprkos paljenju gradskog autobusa, bacanju dimnih bombi na zgradu B92 i napadima na policiju, koji moraju što pre i što oštrije biti sankcionisani, ostaje jak utisak da horde huligana danas nisu izašle na ulicu.

"Bez namere da umanjimo rad, organizaciju i rezultat MUP-a, činjenica je da su strateški organizovane i usmerene horde huligana kao po komandi ove godine izostale na barikadama", postavlja se pitanje u tekstu.

Pitanje se upućuje ekspertima, a naročito Ivici Dačiću, koji je na čelu MUP-a proveo šest godina, kako je sve to ove godine izostalo? Da li je hordama sada neko rekao da se ne pojave?

Jedini način da se Srbija jednom trajno izbori sa nasiljem i organizovanim nacionalističkim i ekstremističkim grupama jeste da budu izvedeni pred lice pravde zajedno sa svojim političkim inspiratorima, mentorima, finansijerima i nalogodavcima, ocenjuje se u današnjem saopštenju Lige Socijaldemokrata Vojvodine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.