Janković: Nužno zaštititi sve migrante u Srbiji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2014, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Janković: Nužno zaštititi sve migrante u Srbiji

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da Srbija treba da utvrdi jasnu i efikasnu migracionu politiku, te ukazao nužnost da se zaštite svi migranti zatečeni na teritoriji države.

On je u saopštenju povodom Međunarodnog dana migranata koji se obeležava danas, 18. decembra, izrazio zadovoljstvo što nadležni organi "uveliko rade na izradi strateških dokumenata kojima će migraciona politika biti zacrtana.

"Nužno je pod punu kontrolu i zaštitu staviti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sve migrante zatečene na teritoriji Srbije, sve do konačnog rešenja njihovog statusa. Takav stav naglašen je u Zaključku Narodne Skupštine, od 23. oktobra 2014. godine, povodom razmatranja Izveštaja o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana podsetio je da je prošle godine oko 5.000 migranata izrazilo nameru da će tražiti azil u Srbiji, te da se očekuje da ove godine njihov broj bude mnogo veći.

"Značajan je i broj migranata koje nadležni organi uopšte nisu evidentirali. Jako mali broj migranata prošao je proceduru za dodeljivanje azila u Srbiji, bilo negativno ili pozitivno", dodao je zaštitnik.

Od 2000. godine, svakog 18. decembra obeležava se Međunarodni dan migranata. A, prema podacima Ujedinjenih nacija, taj status u svetu ima preko 240 miliona ljudi, što je preko tri procenata ukupne populacije.

Za tražioce azila koji dolaze u Evropu, karta našeg kontinenta izgleda drugačije nego nama. Tamo gde mi vidimo benzinske pumpe, znamenitosti, planine, oni vide azilantske centre.

Ipak na svom putu migranti često imaju problema, a zbog sve veće ekonomske krize u Evropi, nisu dočekani sa odobravanjem.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.