Izraelci planiraju gradnju još jednog vetroparka u Banatu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Maj.2020, 18:31

Izraelci planiraju gradnju još jednog vetroparka u Banatu

Izraelsko preduzeće "New Energy Solutions", koje je 2019. otvorilo vetropark Kovačica, planira da na tom području izradi još jedan vetropark Crepaja, prenosi poprtal Ekapija.

U planu detaljne regulacije, koji je odeljenje za urbanizam opštine Kovacica stavilo na rani javni uvid, navodi se da je cilj izrade plana stvaranje planskog osnova za izgradnju vetrogeneratorskog postrojenja, kao i drugih energetskih postrojenja koje proizvode električnu energiju iz obnovljivih izvora.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Predviđeno je da vetropark ima 31 vetrogeneratora, svaki pojedinačne snage oko 7 MW i trafo stanicu adekvatnog napona i snage. Maksimalna visina vetroturbine sa lopaticom u gornjem položaju iznosi oko 230 m, dok ukupna snaga vetroparka iznosi do 220 MW.

Kako se navodi, prostor na kome je predviđena gradnja vetroparka se nalazi van građevinskog područja naselja i čini ga poljoprivredno zemljište sa kanalskom mrežom za navodnjavanje poljoprivrednog zemljišta i mrežom atarskih puteva.

Ukupna vrednost investicije je 189 miliona evra, a ima 38 instaliranih vetrogeneratora, ukupne snage 104,5 MW i proizvodi energiju za više od 68.000 domaćinstava, čime će se uticati na smanjenje emisije CO2 za oko 250.000 tona godišnje.

Inače, ova izraelska kompanija, kako je za portal ranije istakao Mayan Sarig, menadžer za globalne projekte i razvoj - želi dugoročno da bude prisutna u ovom regionu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.