Izložba viđena očima dece obolele od autizma

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Dec.2018, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba viđena očima dece obolele od autizma

Peta izložba "Galerija i autizam - naša priča", dela iz poklon zbirke Rajka Mamuzića, viđena očima dece obolele od autizma, otvorena je u Galeriji likovne umetnosti do kraja meseca.

Punih 5 meseci deca su svakodnevno slikala i družila se međusobno, ističe edukatorka projekta.

"Od slikarskih tehnika koje smo koristili uglavnom je zastupljena - akril na platnu, a od crtačkih tehnika, pored olovke i uljanih štapića radili smo i akvarelom gde su odlično odgovorili >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na zahtev odnosno zadatak koji su imali ispred sebe", kaže Maja Stojanović, slikarka i edukatorka.

Izložba je bila dobra prilika da se javnost upozna sa rezultatima rada članova Društva za podršku osoba sa autizmom, njihovo stvaralačko umeće, da razume različitost izražavanja osećanja, ali jednake potrebe i želje kroz slikarstvo kao jezik prihvatanja.

"Cilj nam je bio prvo da naučimo decu da se ponašaju u javnim ustanovama, socijalizaciji. Cilj nam je takođe bio, i da našoj lokalnoj zajednici prezentujemo mogućnosti i da ih privučemo ponovo u galerije, kulturne ustanove, a ujedno da im damo priliku da vide kako ova dela nastaju", ističe Mara Bošnjak iz Društva za podršku osobama s autizmom Grada Novog Sada.

Slike koje su izložene su na prodaju, pa će sva prikupljena sredstva biti usmerena za osobe sa autizmom, odnosno nastavak art-terapije. Pored likovnih, uskoro planiraju i da se oprobaju u vajarskim radionicama, poručuju iz Društva za podršku osobama sa autizmom Grada Novog Sada.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.