Izložba u Arhivu Vojvodine posvećena Emiru Kusturici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Feb.2023, 19:26

Izložba u Arhivu Vojvodine posvećena Emiru Kusturici

U Arhivu Vojvodine priređena je izložba male grafike posvećena reditelju Emiru Kusturici. Organizator izložbe je Ekslibris društvo Vojvodine, a Gran pri nagrada pripala je Mauriciju Švarcmanu iz Argentine.

Na međunarodnom konkursu učestvovalo je 63 autora iz 21 države, sa gotovo svih kontinenata. Na izložbi koja je prvo bila pred publikom u Trebinju, može se videti ukupno 135 originalna grafička otiska.

Zanimljivo je je da je istorija Ekslibrisa na našim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prostorima potiče još iz 1774 godine, i prvi grafički otisak je imao novosadski plemić Marko Servijski. Prvi tipografski eksilibris na srpskom jeziku štampan ćirilicom imao je Petar Petrović Njegoš.

Ekslibris označava prvu stranicu knjige a tokom istorije za izradu korišćene su sve grafičke tehnike.

Sa trećeg međunarodnog ekslibris bijenala, prvi otisak grafike šalje se u Maticu srpsku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Izložba u Arhivu Vojvodine posvećena Emiru Kusturici

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 03.Feb.2023, 16:06

NOVI SAD – U Arhivu Vojvodine priređena je izložba male grafike posvećena reditelju Emiru Kusturici. Organizator izložbe je Ekslibris društvo Vojvodine, a Gran pri nagrada pripala je Mauriciju Švarcmanu iz Argentine. Na međunarodnom konkursu učestvovalo je 63 autora iz 21 države, sa gotovo...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.