Izložba plakata o toleranciji u hodniku novosadske Železničke stanice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Dec.2022, 00:27

Izložba plakata o toleranciji u hodniku novosadske Železničke stanice

Prihvatamo li različitosti ili ih samo načelno tolerišemo? To pitanje postavljeno je na izložbi plakata "Tolerancija" poznatog dizajnera srpskog porekla Mirka Ilića, otvorene danas povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

O čemu govorimo kada govorimo o toleranciji? Svoje viđenje ilustrovali su neki od najuticajnih grafičkih dizajnera iz celog sveta. Da toleranciji nije mesto samo u umetničkim galerijama, dokazuje 28 plakata sa zidova hodnika Železničke stanice u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sadu.

"Kada vidimo ljudsku ruku, ne znamo ko stoji iza nje, da li je osoba starija, mlađa, muškog ili ženskog pola.....tako da je negde poruka da bez obzira šta vidimo na plakatu, nečiji otisak ruke, ne znamo ko stoji iza toga i da budemo tolerantniji prema tome što ne znamo i koga znamo čak", kaže dizajner Stefan Gajić.

Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Tako piše u članu 1 Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima iz 1948. Pravni okvir u Srbiji usaglašen je sa međunarodnim, ali se postavlja pitanje primene propisa.

Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog je, govoreći o "izazovima kada je u pitanju stvaranje jedne klime i kada je u pitanju primena ljudskih prava", dotakao i probleme govora mržnje, vršnjačkog i rodno zasnovanog nasilja.

U okiviru izložbe "Reč tolerancija" ispisana je na više svetskih jezika, ipak značenje bi trebalo da bude univerzalno: slaviti različitosti svakog dana, a ne samo na Međunarodni dan ljudskih prava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.