Izložba đaka Karlovačke gimnazije posvećena Tesli urađena od recikliranih materijala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jan.2023, 21:30

Izložba đaka Karlovačke gimnazije posvećena Tesli urađena od recikliranih materijala

U holu Srpskog narodnog pozorišta otvorena je izložba "Tesla i ekologija", koju su osmislili đaci Karlovačke gimnazije. Projekat je realizovan uz podršku Grada Novog Sada i ambasade Sjedinjenih Američkih Država.

Kreativni đaci Karlovačke gimnazije, u saradnji sa nastavnicom likovne kulture, kombinovanim tehnikama, uradili su radove koji su ulepšali prostorije Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Svoju izložbu posvetili su Tesli, koji je i dan danas inspiracija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za kreativnost. Pored toga, vodili su računa I o zaštiti i očuvanju životne sredine.

"Oni su se zaista posvetili maksimalno istraživanju ove neograničene, bogate teme na likovnom planu. Sve što je moglo da bude bačeno, mi smo gledali da iskoristimo maksimalno", kaže Jovana Popović, nastavnica likovne kulture.

Sve što je moglo da završi u kanti za smeće, mladi umetnici iskoristili su na platnu svojih slika. Različitog formata, boje i oblika iskorišćeni su svi stari i reciklirani materijali, papir, kese, čaše i još mnogo toga.

"Počela sam sa ovim, tako što sam počela da skupljam jako puno kartona kesa, prilikom selidbe sam kupila jako puno nameštaja i došla sam u situaciju da uđem u sobu i vidim samo kartone. Bilo je pitanje da li baciti kartone ili šta raditi sa tim. Ja sam se odlučila i videla sam ih kao novu priliku i kao neka vrsta platna za neke radove, za neka svoja dela i zapravo je od toga počelo", kaže Bela Benišek, autorka izložbe.

"Moj rad prestavlja, u bukvalnom smislu, kako se prepliće naša sadašnjost i to može da bude naša budućnost, ako nešto ne uradimo povodom toga, pokazuje kakve će biti posledice ako mi nastavimo da radimo stvari kao što radimo trenutno. Kao neko zavirivanje u budućnost, kao neki prozor da mi vidimo šta nas čeka", kaže Jana Vasiljeva, učenica Karlovačke gimnazije.

U izradi radova učestvovalo je mnogo učenika, a samo 14 najboljih dobilo je priliku da svoje slike izloži. Ukoliko neko želi da uživo vidi ove radove, vrata SNP-a su otvorena.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.