Izložba Zvuk, svetlo i boja Milana Konjovića

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Nov.2018, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Zvuk, svetlo i boja" Milana Konjovića

Na izložbi "Zvuk, svetlo i boja" izložena su 62 rada u akvarelu i temperi Milana Konjovića i posle 46 godina to je prvi put da Galerija "Milan Konjović" priređuje izložbu umetnikovih akvarela i tempera iako radovi rađeni ovim tehnikama čine značajan deo Konjovićevog opusa.

"Ova Konjovićeva dela nisu ništa manje uzbudljiva od Konjovićevih kapitalnih uljanih slika po kojima je prepoznatljiv i mislim da će ova izložba izazvati pažnju kako u Somboru tako i u drugim gradovima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iz prostog razloga što izložba nosi karakter retrospektivne izložbe, jer su u postavci dela od 1919. do 1990. godine i publika može da prati kontinuitet i razvojnih put kroz sve Konjovićeve faze", kaže Nebojša Vasić, autor izložbe.

Sa akvarelima Konjović se susreće još u ranoj mladosti i prvi akavrel je iz 1919. godine. Na studijama i usavršavanju u Beču i Pragu akvarel je kod Konjovića sve pisutniji kao konačna slika ili kao predložak za uljane slike.

"Akvarel i crteži su uvek pratili razvojni put i u uljanom slikarstvu, a osobito 70-tih godina. Bliskost akvarela i njegovih slika iz asocijativne faze govori o sublimacijui bez obzira da li se radi o tehnici akavrela, ulju ili tempera", kaže Vasić.

Izložba zvuk, svetlo i boja priređena je u povodu obeležavanja 120 godina umetnikovog rođenja.

"Ministarstvo kulture je pomoglo sa 400.000 dinara da se ova dela opreme, a Pokrajinski sekretarijata za kulturu sa 150.000 dinara da se uradi moderan katalog", kaže Milena Rackov Kovačić, direktorica Galerije "Milan Konjović".

U godini u kojoj Galerija obeležava 120 godina umetnikovog rođenja priređena je izložba Konjovićevih dela iz gimnazijskih dana, Galerija je sarađivala sa akademikom Mirom Vuksanovićem na knjizi "Nasamo sa Konjovićem", a sa Spomen zbirkom Pavla Beljanskog priređene ja zajednička izložba 12 značajnih Konjovićevih dela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.