Izložba Paralele slikarstva i tapiserije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2017, 07:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Paralele slikarstva i tapiserije"

U sredu, 20. septembra 2017. godine u 19 časova u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića se otvara izložba "Sedam umetnika: paralele slikarstva i tapiserije", u saradnji sa Ustanovom za izradu tapiserija „Atelje 61" u Novom Sadu.

Ova izložba je prilika da se publici predstavi sedam zajedničkih autora zastupljenih u obe novosadske institucije, i to putem tehnika koje čine njihovu osnovnu vokaciju (slikarstvo, vajarstvo) i tapiserije.

Prepoznate >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su prednosti saradnje Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića i Ateljea 61 u nastojanju da se paralele između ove dve tehnike u radu umetnika prikažu publici, kako bi se prikazala sveukupnost likovnog pristupa njihovog stvaralaštva, sama dela stavila u drugačiji kontekst, i ukazala bliska veza dveju institucija i značaj samih umetnika za razvoj novosadske kulturne scene.

Umetnici koji su učestvovali u razvoju jugoslovenske likovne scene u decenijama posle Drugog svetskog rata – Boško Petrović, Stevan Maksimović, Mladen Srbinović, Stojan Ćelić, Dragutin Cigarčić, Jovan Soldatović i Edo Murtić, formirali su sopstveni izraz u vreme ekspanzije traganja za umetničkim, ali i društvenim identitetom ratom pogođene generacije tokom pedesetih godina. U vreme procvata brojnih modernističkih pravaca u umetnosti, u radu ovih sedam umetnika prepoznaje se uspostavljanje različitih i individualnih odnosa prema glavnim tokovima umetnosti. Uspešna oprobanost slikara i vajara u izradi tapiserijskih kartona čini ovu izložbu relevantnom za stručnjake i atraktivnom za publiku.

Autori izložbe su Goranka Vukadinović, kustos Ustanove za izradu tapiserija „Atelje 61" i Ana Rakić, viši kustos Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića. Na otvaranju izložbe će govoriti Dr Ivana Simeonović Ćelić. Izložba će biti otvorena do 20. oktobra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.