Izložba Mali ogledi iz marljivosti biće otvorena večeras u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Apr.2023, 15:09

Izložba "Mali ogledi iz marljivosti" biće otvorena večeras u Novom Sadu

Izložba "Mali ogledi iz marljivosti - privremene slike i slike za druge ljude" autora Rastislava Škuleca biće otvorena večeras u Galeriji Saveza Udruženja likovnih umetnika Vojvodine - SULUV, i trajaće do 28. aprila, najavili su iz ove ustanove kulture. Kako je autor napisao u tekstu za svoju novu izložbu, nakon 25 godina stvaralaštva u polju skulpture i prostorne instalacije, poslednjih godina se okrenuo prvenstveno slikarstvu koje je njemu bliže shvatanju instalacije nego klasičnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << slikarskom izrazu.

"Sam proces nastanka ovih instalacija počinje daleko od društvene vreve i lične životne drame potencijalnog gledaoca i bilo kakvog društvenog angažmana mene kao autora u vidu svakodnevnih kolaža i slika na papiru sabranih u ciklus "Mali ogledi iz marljivosti", objasnio je umetnik Škulec.

Daljom razradom, ovi eskapistički iskazi prerastaju u slikarske instalacije konstrukata koji su građeni od niza monohroma istih dimenzija u vidu privremenih slika koje postoje kao nedeljive celine samo u procesu same prezentacije u galerijskom prostoru.

"Ovakvi radovi se svrstavaju u ciklus "Umetnost za druge ljude". Sve zajedno ovi radovi su svojevrsna pohvala eskapizmu kao osnovnom stavu mog trenutnog umetničkog angažmana", zaključio je autor izložbe.

Rastislav Škulec (Lug, 1962), završio je Akademiju umetnosti - slikarski odsek 1989. godine u Novom Sadu, kada je postao član SULUV-a. Jedan je od osnivača društvene organizacije "Žuta kuća", 1988. godine, iz Novog Sada.

Tokom 1990. zajedno sa Zoranom Pantelićem, Škulec je osnovao umetničku grupu "Apsolutno skulpturalno", koja je kasnije prerasla u "Asocijaciju Apsolutno", gde je bio aktivan do 1996.

Tokom perioda 1996-2000. godine radio je na projektima i akcijama konceptualnog karaktera osnivanjem pseudo grupe "Apsolutno frakcija", a i dalje se intenzivno bavio skulpturom, slikarstvom i crtežom.

Na umetničku scenu se vratio 2000. godine samostalnom izložbom skulptura u galeriji "Zlatno oko" u Novom Sadu. Učestvovao je na likovnim kolonijama - Vajarski simpozijum Terra u Kikindi (1993), "Likovni susreti - Tragom Paje Jovanovića" u Vršcu (2005), dok je u Apatinu 2008. godine izvodio veliku skulpturu za javni prostor.

Od 1986. godine učestvovao je na nekoliko stotina kolektivnih i više desetina samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, i laureat je mnogih nagrada za svoj rad (2015. K.M Lehotski Galerije Zuske Medveđove - Bački Petrovac i Bijenala slovačkih umetnika u Srbiji za najbolju izložbu 2013-2015, 2017. - Nagrada za likovnu umetnost Sava Šumanović, kao i 2022. Otkupna nagrada Bijenala Likovna jesen 2022).

Trenutno umetnik radi kao likovni pedagog u osnovnim školama Vojvodine, u okolini Novog Sada - Veljko Petrović u Begeču i Miroslav Antić u Futogu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.