Izložba Ispit zrelosti - Maturanti vojvođanskih gimnazija u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019, 06:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Ispit zrelosti - Maturanti vojvođanskih gimnazija" u Muzeju Vojvodine

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u Muzeju Vojvodine, otvorio je izložbu "Ispit zrelosti: Maturanti gimnazija u Vojvodini od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka".

"Istorijski razvoj od stotinak godina koliko obuhvata izložba koja se tiče ispita zrelosti vojvođanskih gimnazijalaca jeste priča o istoriji obrazovanja našeg naroda, ali i drugih naroda koji sa nama žive. To je priča o velikoj borbi za sopstveni identitet, sopstvenu kulturu i prosvetu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << za individualni kao i kolektivni napredak. To je priča o srpskoj kulturi i o srpskoj istoriji," rekao je ministar Vukosavljević.

Na izložbi je kroz rekonstrukciju učionice s kraja 19. i početka 20. veka, kroz đačka svedočanstva, sačuvane školske izveštaje, nastavna sredstva, odeću koja oslikava dati period, kroz fotografije maturanata na svečanim maturskim tabloima, publici prikazana društveno-politička i vaspitno-obrazovna klima na području Vojvodine u stogodišnjem periodu.

"Ako želimo da pogledamo šta je naš istorijski, kulturno-obrazovni, prosvetni i svaki drugi identitet, onda ćemo gledajući ove fotografije moći da zavirimo u deo onog DNK koji čini naše današnje postojanje. Iza ovih lica na starim fotografijama nalaze se naši pisci, stvaraoci, umetnici, pravnici, lekari i svi drugi koji su na svojim plećima poneli opstanak jednog naroda i jednog društva i doneli ga do današnjih dana," istakao je ministar.

U novosadskoj Velikoj srpskoj gimnaziji, osnovanoj 1810. godine, prva velika matura polagana je 1868. Ranije i kasnije, niži i viši tečajni ispit, mala i velika matura, bile su značajan momenat u odrastanju svakog đaka, momenat kada se ukršta detinjstvo sa zrelim dobom.

Ministar Vukosavljević skrenuo je pažnju na to da je tradicija obeležavanja ispita zrelosti u našem narodu duga, a da su fotografije sa mature bile veoma čuvane porodične vrednosti i svedočanstvo o uspehu pojedinca i društva.

"Ulaganje u prosvetu, kulturu, obrazovanje, ohrabrivanje mladih ljudi da se posvete kreiranju sopstvene sudbine, ali i društvene sudbine implicitno, kroz neprestani proces obrazovanja i usavršavanja, jeste jedan od najvećih zadataka svakog društva," zaključio je ministar.

Na otvaranju izložbe, osim ministra Vukosavljevića, prisutnima su se obratili i dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, dr Radivoje Stojković, direktor Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" i Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama.

Autorke izložbe su Ljubica Otić, muzejska savetnica i Čarna Milinković, viša kustoskinja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Vukosavljević otvorio izložbu "Ispit zrelosti" u Muzeju Vojvodine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Maj.2019

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, u Muzeju Vojvodine, otvorio je izložbu "Ispit zrelosti: Maturanti gimnazija u Vojvodini od polovine 19. veka do 60-ih godina 20. veka"..."Istorijski razvoj od stotinak godina koliko obuhvata izložba koja se tiče ispita zrelosti vojvođanskih gimnazijalaca...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.