Izložba Četiri velikana Kovačičke naive otvorena u Pančevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Avg.2018, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izložba "Četiri velikana Kovačičke naive" otvorena u Pančevu

U Galeriji  Istorijskog arhiva u Pančevu otvorena je izložba pod nazivom "Četiri  velikana Kovačičke naive" na kojoj su izložene slike Zuzane Halupove, Martina Jonaša, Jana Husarika i Jana Knjazovica. Izložbu  će posetioci moći da pogledaju u narednih desetak dana.

Izloženo je više od  30 slika najvećih umetnika Kovačičke naive, poznatih  širom sveta.

U centru umetničkog univerzuma Zuzane Halupove su srećna deca puna optimizma.

Dubok >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << trag u slikarstvu ostavio je i Martin Jonaš , prepoznatljivim slikama na kojima su ljudi sa velikim rukama i nogama a malim glavama. Kao i Zuzana dobitnik je najvećih  priznanja. Pet njegovih grafika  otisnutih u zlatu, nalaze se u Italiji i uvrštene su u najbolje grafike sveta. Tu je i zlatna medalja u Parizu sa svetskog takmičenja. Slike Jana Knjazovica izražajne i pune emocija  prepoznatljive su po plavim tonovima, svedenim oblicima  i prikazima kao iz sna.

Najmlađi među njima Jan Husarik  dobitnik je Zlatne plakete viteza likovne umetnosti od Francuske likovne akademije. Na njegovim slikama dominira crvena boja kao asocijacija na letnju žegu i sušu. Česti motivi su razbijeni ćupovi i ispucala zemlja.

Nakon Pančeva  Izložba se seli  u Kovačicu, kolevku naive gde će biti 2 nedelje, a  potom odlazi u Smederevo i Novi Sad.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.