Izlile se reke Jadar i Ljig, nema ugroženih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Mar.2015, 01:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izlile se reke Jadar i Ljig, nema ugroženih

Usled obilnih padavina koje su pogodile neke delove Srbije u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja pojedinih reka. Pomoćnik načelnika u Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije Boban Stevanović rekao je danas da je vanredna odbrana od poplava proglašena u slivu reka Toplica, Veternica, Ibar, Kolubara sa pritokama, Bjelica i Zapadna Morava, ali da nema ugroženih domaćinstava i objekata.

Stevanović je Tanjugu rekao da postoje manja izlivanja u nebranjenim delovima tokova >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navedenih reka, u Mačvanskom, Zlatiborskom, Kolubarskom, Raškom, Jablaničkom, Topličkom i Moravičkom okrugu.

"Nigde nema ugroženih domaćinstava i objekata, voda se izlila u nebranjeni, atarski, oranični deo koji se i ne brani od poplava", objasnio je Stevanović.

On je precizirao da se na teritoriji opštine Šabac, u selu Mojkovac, izlila reka Jadar, a na teritoriji opštine Požega Zapadna Morava i Moravica su se izlile u nebranjene delove oranice.

Obustavljen saobraćaj na više puteva

Javno preduzeće Putevi Srbije saopštilo je danas da je zbog odrona i izlivanja vodenih tokova, obustavljen saobraćaj na više deonica u zemlji.

Kako se navodi, saobraćaj je zbog odrona obustavljen na putu Topola - Rudnik, kao i na deonici Ljubovija - Osečina, u mestu Pecka.

Dodaje se da je na deonici puta Nanomir - Mionica, u mestu Donja Toplica, saobraćaj u prekidu zbog oštećenja mosta i vode na putu.

"Na državnom putu I B reda broj 28, deonica Mali Zvornik - Ljubovija - Rogačica, u mestu Velika Reka, saobraćaj je u prekidu zbog izlivanja reke. Alternativni pravac je Mali Zvornik - Loznica -Osečina - Ljubovija", navodi se u saopštenju.

Došlo je i do manjeg izlivanja na teritoriji opštine Arilje gde je probijen prošlogodišnji nasip koji je ojačan sa 300 džakova.

Na teritoriji opštine Valjevo je došlo do proboja na jednom mestu, naveo je Stevanović i precizirao da je reka Gračica probila nasip, što je sanirano.

"Došlo je i do manjih izlivanja na teritoriji opština Kraljevo i Leskovac", naveo je Stevanović i dodao da je primetan porast nivoa Toplice u gornjem toku.

Kako je naveo, svi timovi su raspoređeni na urgentnim lokacijama i sve vatrogasno-spasilačke jedinice su u punoj pripravnosti i reagovaće ukoliko dođe do eskalacije.

Izlili se Jadar i Ljig, porastao vodostaj Kolubare

Usled obilnih padavina koje su pogodile Kolubarski okrug u poslednja 24 časa, došlo je do izlivanja reke Jadar u opštini Osečina i reke Ljig u istoimenoj opštini, potvrđeno je danas agenciji Beta u tim opštinskim upravama.

U istom periodu, u Valjevu je palo preko 30 litara kiše po kvadratnom metru, zbog čega je porastao vodostaj Kolubare i njenih pritoka, dok je u drugim opštinama Kolubarskog okruga palo i do 40 litara po kvadratnom metru.

Jadar se izlio na nekoliko mesta, a najviše u ataru sela Dragijevica, gde je poplavljena jedna kamenorezačka radnja.

Ta reka izlila se i u Babićima, u selu Osečini, kao i na izlazu iz varoši Osečina ka Loznici, te u delu sela Komirić, gde ugrožava magistralni put Valjevo-Loznica.

Na nekoliko mesta bilo je kritično i u okolini varošice Pecka u Podgorini, zbog nadošle istoimene reke.

Prema podacima Opštinske uprave, reka Ljig je prekinula saobraćaj na putnom pravcu Latković-Dudovica, gde su u selima Latković i Jajčić poplavljeni usevi i bašte.

Graditelji autoputa Beograd-Požega iz azerbejdžanske kompanije "Azvirt" intervenisali su na nekoliko mesta u selima Lalinci i Banjani i sprečili da "odseče od sveta" pojedine kuće.

Od padavina strahuju meštani nekoliko sela, posebno u Brančiću, zbog klizišta koja su se pokrenula, pa je u Ljiškoj opštini vanredna situacija ranije proglašena u 17 od 26 mesnih zajednica.

Na području Lajkovca i okolnih sela najkritičnije je u delu gde se reka Ljig uliva u Kolubaru, dok su druge kritične tačke za sada bezbedne, posle nedavne akcije pročišćavanja bujičnih potoka i "uskih grla" na manjim vodotocima.

U opštini Arilje izlila se Moravica, situacija pod kontrolom

U opštini Arilje na pojedinim mestima došlo je do izlivanja reke Moravice, ali nema ugroženih objekata, niti većih količina zemljišta pod vodom, izjavio je danas Tanjugu predsednik te opštine Zoran Todorović.

"Brzom reakcijom vatrogasaca i meštana koji podižu odbrambene nasipe sprečeno je veće izlivanje Moravice u Arilju ,Virovu i Mirosaljcima", kaže Todorović i ističe da je trenutno vodostaj Moravice u opadanju.



Kraljevo: Vanredna odbrana na Ibru 

Štab za vanredne situacije u Kraljevu odlučio je danas da se uvede vanredna odbrana od polava na ušću Žičke reke u Ibar, gde se nalazi jedan broj bunara za snabdevanje Kraljevčana pijaćom vodom.

Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Radioca Kočović rekao je Tanjugu da se priprema postavljanje džakova sa peskom kako voda ne bi probila bedem.

"Štab je doneo odluku da se uvede vanredna odbrana Žičkog polja, jer je porastao vodostaj i Žičke reke i Ibra, u koji se ona uliva. Džakovi sa peskom će biti postavljeni u toku dana. Za sada nema opasnosti da voda prodre u bunare“, rekao je Kočović.

Kuršumliji prete poplave zbog neprestane kiše

Zbog kiše koja neprestano pada 24 sata i naglog topljenja snega na planinama, u kuršumlijskoj opštini preti opasnost od poplava, rekao je predsednik opštine Kuršumlija Rodoljub Vidić.

Vidić je izjavio za agenciju Beta da nivo reke Toplice naglo raste od jutros, kao i da su na terenima sve raspoložive mašine Direkcije za izgradnju i Komunalnog preduzeća.

Reka Toplica je već počela da se izliva iz korita i da ugrožava okolne njive, a Vidić je upozorio da preti i pojedinim seoskim domaćinstvima koja se nalaze u njenoj blizini.

"Na udaru su seoska domaćinstva koja su i prošle godine bila poplavljena. Sve službe ovdašnjih preduzeća su na terenu u slučaju da bude potrebna zaštita, podizanje bedema i sprečavanja da voda u većoj meri ugrozi seoske kuće", kazao je Vidić.

Pojedina domaćinstva zbog izlivanja potoka sa ovdašnjih planina već danas su u opasnosti od poplava, jer je nivo vode u potocima drastično porastao zbog topljenja snega.

Jagodina: Izlila se Osaonica

Rečica Osaonica, u selu Bagrdanu, oko 12 kilometara od Jagodine, izlila se iz korita i preplavila ulice, izjavio je danas Tanjugu načelnik Štaba za vanredne sitauacije MUP-a za Pomoravski okrug u Jagodini Goran Kušić.

Na terenu su ekipe ljudi i mehanizacija lokalne samouporave Jagodine i intervenišu, nema ugroženih građana, istakao je Kušić.

U svim drugim rekama, uključujući i Crnicu u Paraćinu, Resavu u Svilajncu, Lugomir i Belicu u Jagodini, koje su prošle godine izavale katrastrofalne poplave u ovim gradovima, vodostaj je porastao, ali su one još u koritima. Tako je i kada je reč o Velikoj Moravi, dodao je Kušić.

Njihov vodostaj se prati iz sata u sat, a Štab za vanredne situacije u Parćinu je još 26. marta uveo dežurstvo. Lokalne samouprave su takođe pripravne na najvišem nivou, ali za sada nema opasnosti od izlivanja.

Hidrolog: Od sutra smirivanje

Smirivanje hidrološke situacije očekuje se od sutra, odnosno ponedeljka, izjavio je danas hidrolog Dejan Vladiković navodeći da su, zbog obilnih padavina, vodostaji reka u Srbiji u većem porastu, sa dostizanjem granice redovne i vanredne odbrane od poplava.

"Narandžasti" hidroalarm proglašen je na Mlavi, Peku, Timoku, Kolubari, Zapadnoj i Južnoj Morava sa pritokama, a "žuti" hidroalarm na Drini, Limu, Jadru, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi, rekao je Vladiković za Tanjug.

Prema njegovi rečima, na Savi će uslediti porasti vodostaja u toku naredne nedelje sa približavanjem granice redovne odbrane od poplava kod Šapca.

Vladiković, koji je koordinator hidrometeorloškog sistema rane najave i upozorenja, objašanjava da se "naranždžasti" hidroalarm proglašava kada su vodostaji na ili u vanrednoj odbrani od poplava, a "žuti" hidroalarm kada su vodostaji na ili u granici redovne odbrane od poplave.

Prema njegovim rečima, usled obilnih padavina koje su se kretale od 20 do 35 milimetara prethodne noći, a u Beogradu i okolini 45 milimetara, došlo je do naglog porasta vodostaja na čitavom slivu Kolubare, na gornjim tokovima Zapadne i Južne morave sa pritokama.

"U ovom trenutku mere vanredne odbrane od poplava su na snazi kod Valjeva i nizvodne stanice Slovac na Kolubari, na reci Bjelici kod Guče i na donjem toku reke Toplice u južnoj Srbiji", rekao je Vladiković.

RHMZ proglasio žuti alarm

Republički Hidrometeorološki zavod Srbije proglasio je žuti alarm za pojedine reke zbog obilnih padavina, uz upozorenje da će vodostaji na nekim rekama biti u većem porastu i kretaće se iznad granica redovne odbrane od poplava.

Vodostaji Kolubare u gornjem toku, Južne i Zapadne Morave, Toplice, Jablanice i Veternice su u porastu.

Oko stotinu hektara poljoprivrednog zemljišta u opštini Požega je pod vodom. U mestu Velika Reka kod Zvornika saobraćaj u prekidu zbog izlivanja reke.

Na dvadesetak reka u Srbiji za vikend je prognoziran porast vodostaja, a na bujičnim vodotokovima su moguća i manja izlivanja. Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će od danas do 30. marta "vodostaji biti u većem porastu i da će se kretati iznad granica redovne odbrane od poplava".

Porast vodostaja prognoziran je na Kolubari, Ljigu, Tamnavi, Ubu, Drini, Limu, Jadru, Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi, Mlavi, Peku i Timoku.

"Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja", naveo je RHMZ na svom sajtu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.