Istorijska drama Sofija uskoro na RTV

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2017, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska drama "Sofija" uskoro na RTV

Od subote, 2. decembra, Radio-televizija Vojvodine počinje sa prikazivanjem nove ruske istorijske dramske serije koja prati priču neustrašive Sofije Paleolog. Serija ''Sofija'' prikazivaće se subotom i nedeljom od 20.05 na našem Prvom programu.

Ruska istorijska drama prati priču neustrašive vizantijske princeze Sofije Paleolog. U njenim rukama leži subina ruskog prestola.

Vizantijska princeza postaje supruga Ivana III a kasnije i baka prvog Ruskog cara Ivana Groznog. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Sofija ima divnu narav i nesavladivu volju. Moskvu je prihvatila kao drugu kuću, u koju ulaže ljubav i nadu za nastanak novog Pravoslavnog carstva.

Sofija (Zoja) Paleolog je bila druga supruga moskovskog kneza Ivana III (1462-1505) i vizantijska princeza iz dinastije Paleologa, ćerka morejskog despota Tome (1428-1460) i bratičina poslednjeg vizantijskog cara Konstantina Dragaša (1449-1453). Rođena je kao Zoja u Moreji (Peloponez), koja je posle pada Carigrada 1453. postala poslednje vizantijsko uporište u Evropi.

Grandiozni projekat TV kanala Rusija predstavlja ekranizaciju jedne od najuzbudljivijih stranica istorije. Posle pada Vizantije, deca Tome Paleologa, rođenog brata poslednjeg vizantijskog cara, našla su se u Rimu, pod pokroviteljstvom pape. U nameri da potčini rusku pravoslavnu crkvu svom uticaju, papa šalje Sofiju u daleku Moskoviju, velikom knezu Ivanu III za ženu.

Rusija je već dva veka plaćala danak Zlatnoj hordi. Ivan III je ujedinio ruske zemlje i konačno se suprotstavio Hordi. Brak sa naslednicom vizantijske dinastije trebalo je da ojača vlast velikog kneza. Međutim, protiv strankinje su bojari, mitropolit i Ivanova majka. U početku Sofija samo želi da osvoji srce svoga muža, ali ubrzo u Moskvi nalazi novu domovinu, ljubav i nadu u rađanje novog pravoslavnog carstva.

Sofija Paleolog ušla je u istoriju kao velika moskovska kneginja i baba prvog ruskog cara, Ivana Groznog, ali poreklo vodi ne samo od Paleologa, nego i od Nemanjića. Sofijin otac Toma najmlađe je od desetoro dece Jelene Dragaš, kćeri Konstantina Dragaša Dejanovića, unuka Stefana Dečanskog. Ivan III Rjurikovič veliki moskovski knez prozvan je ''Veliki'' još za života. Ujednio je veliki broj kneževina u jedinstvenu državu i oslobodio se vlasti Mongola. U njegovo doba se javila ideja o misiji Ruskog carstva kao zaštitnika pravoslavlja, u kome će Moskva biti Treći Rim.

"Sofija" je jedinstven projekat u novijoj ruskoj produkciji. Za potrebe snimanja, u studiju i na otvorenom izgrađeni su pravi dvorci, prekrasnih enterijera. Takođe je snimano na autentičnim istorijskim lokacijama, uključujući i Uspensku sabornu crkvu moskovskog Kremlja, Novgorod, Pskov, Italiju...Da bi se oživeo duh vremena, ručno su izrađene stotine kostima, oružja, novca, nameštaja i ukrasa.

Televizijska serija ''Sofija'', reditelja Alekseja Andrianova, biće emitovana subotom i nedeljom u terminu od 20.05 na Prvom programu RTV.

Serija će se reprizirati na našem drugom programu četvrtkom i petkom u terminu od 22:50 časova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.