Irak protiv stranih snaga i baza na svojoj teritoriji

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2014, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irak protiv stranih snaga i baza na svojoj teritoriji

Irak nikada nije tražio dolazak stranih snaga i oštro se protivi stranim vojnim snagama i bazama na svojoj teritoriji, izjavio je danas irački ministar spoljnih poslova Ibrahim Džafari.

"Apsolutno smo protiv stranih vojnih baza i prisustva stranih vojnih snaga. Da, tražili smo pomoć, ali što se tiče vazdušnog prostora", rekao je Džafari za Raša tudej.

Džafari je kazao da se o tome nekoliko puta raspravljalo, ali da je Irak "veoma otvoreno stavio do znanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da je protiv raspoređivanja stranih snaga na svojoj teritoriji, jer bi to moglo da izazove opravdani strah i zabrinutost među iračkom populacijom".

Prema njegovim rečima, Irak trenutno jača sopstvene vojne snage.

Džafari je dodao da je Iraku neophodno oružje i humanitarna pomoć za 800.000 raseljenih, prenela je agencija Ria novosti.

Situacija u Iraku je nestabilna zbog žestokih sukoba sa ekstremistima Islamske države.

Islamska država se od 2012. godine bori protiv sirijske vlade, a potom se u junu 2014. "proširila" i na sever i zapad Iraka, zbog čega je na hiljade ljudi bilo primorano da napusti domove.

SAD su odobrile vazdušne udare protiv pozicija Islamske države u Iraku u avgustu, a sledeće meseca je vojna akcija proširena i na Siriju.

Formirana je i međunarodna koalicija za borbu protiv ekstremista. Prema podacima američkog Stejt departmenta, koaliciju čini više od 60 zemalja, među kojima su i članice Arapske lige.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.