Invazija komaraca u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Jun.2019, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Invazija komaraca u Novom Sadu

Iako leto zvanično nije počelo, poslednjih dana je visoka temperatura, a uz nju stigle su i neke od omraženijih pojava, koje idu uz najtoplije godišnje doba – komarci. Ove godine ih, zbog nestabilnog vremena, ima više, a na području Novog Sada počelo je njihovo intenzivno suzbijanje.

Iako topli dani podstiču ljude da vreme češće provode napolju, u tome ih u velikoj meri ometaju ujedi komaraca, koji za posledicu imaju najčešće svrab i iritacije. Dok u apotekama kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da su već rasprodali proizvode protiv ujeda komaraca, epidemiolozi ističu da razloga za brigu nema, ali za oprez da.

"Svaki građanin znači treba da vodi računa, da preduzme neke mere da smanji broj komaraca bar u nekoj svojoj okolini, da li u zatvorenoj ili otvorenoj okolini. Ako je balkon u pitanju, da redovno menja vodu u saksijama za cveće, da isuši neke bare ako ima, burad da redovno prazni, da vodi računa da se sredi okućnica, da nema mesta gde se komarci mogu sakrivati", objašnjava Snežana Medić, epidemiološkinja iz Zavoda za javno zdravlje Vojvodine.

Na Fruškoj gori trenutno ima najviše komaraca, a u Novom Sadu uveliko traje akcija njihovog suzbijanja, a činjenica je da ih ove godine ima znatno više u odnosu na sve protekle.

"Broj je značajno veći u odnosu na prethodne godine, ne možemo reći sto puta, ali više desetina puta nego u nekim prosečnim godinama. Mi smo počeli pre više od dva meseca sa tretmanima i sinoć je izveden još jedan kombinovani tretman na teritoriji celog grada i završen je jutros", kaže Dario Aćimović, portparol "Ciklonizacije".

Iz Cikolnizacije dodaju da ukoliko se broj komaraca bude povećavao, u skladu sa tim će se pojačati i intenzitet njihovog rada. Najbolja preventiva i dalje je korišćenje adekvatnih medicinskih preparata i što ređi boravak napolju u rano jutro i u sumrak, posebno u područjima sa mnogo rastinja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.