Inspekcija rada proverava poslodavce

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jul.2017, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inspekcija rada proverava poslodavce

Somborska inspekcija rada kontinuirano sporovdi kontrolu poslodavaca u Zapadnobačkom okrugu da li drže radnike neprijavljene i da li se poštuju zakonske procedure za rad na otovrenom, naročito gradilištima. Od početka godine, protiv poslodavaca koji nisu ispunili zakonske norme podneto je samo šest zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok krivičnih prijava u ovoj godini nije bilo.

Od početka godine u vanrednim kontrolama inspekcija rada Zapadnobačkog upravnog okruga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zatekla je 223 radnika "na crno".

Nakon inspekcijskog nadzora 203 lica zasnovalo radni odnos. Na gradilištu somborske Gimnazije "Veljko Petrović" uverili smo se da su svi radnici prijavljeni, te da nema nepravilnosti u obavljanju rada na otvorenom .

"Na ovom gradilištu nema neprijavljenih radnika. Pauze se prave svakih sat vremena i shodno preporuci nadležnih u trajanju su od deset minuta. Naši građevinci se na pauzama sklanjaju u hladovinu i dobijaju pitku hladnu vodu da se osveže, nakon čega se vraćamo na posao", kaže Karolj Kolarik, šef gradilišta na radovima u somborskoj Gimnaziji "Veljko Petrović".

Ništa drugačiju situaciju nismo zatekli ni na drugom gradilištu, gde se radi spoljnja fasada na jednom objektu.

"Na uređenju fasade radi pet građevinskih radnika i svi su prijavljeni. I ako imamo sreću da je skela tokom celog dana u hladovini, ipak se rashlađujemo i pravimo pauze koje su zakonom definisane. Na gradilištu uvek imamo dovoljno vode", veli Budimir Berleković, radnik na gradilištu.

Većina kontrolisanih gradilišta u ovom delu Vojvodine ispunjava sve zakonske uslove prema državi i radnicima, dok su različiti sezonski poslovi, od ugostiteljstva do poljoprivrede najčešći nosioci neprijavljivanja radnika.

"Često dobijamo anonimne prijave od zaposlenih koji više ne rade kod svog poslodavca. Kada radnici pristanu da kod poslodavca rade na crno, retki su slučajevi da prijave takav status i da nemaju nikakav ugovor. Kada radnik dobije otkaz , tek tada se obraćaju inpekciji rada i ukazuju na to kako su radili i da nisu bili prijavljeni", kaže Miroslav Šijan, šef Odseka inspekcije rada Sombor.

U okružnom Inspektoratu za rad kažu da poslodavci uvek traže način kako da izbegnu troškove koje imaju prema državi i to jedan od glavnih razloga zašto radnici rade na "crno", probno ili trenutno. I ako je cilj inspekcije prevencija, a ne represija, ne treba zaboraviti da su propisane kazne za neprijavljivanje radnika od 300.000 dinara, pa do 2.000.000 dinara u zavisnosti da li su preduzetnici ili pravna lica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.