Inkluzivno predškolsko obrazovanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Nov.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inkluzivno predškolsko obrazovanje

Skoro polovina dece između tri i pet godina nije uključena u sistem predškolskog obrazovanja i vaspitanja u Srbiji, istakli su organizatori seminara "Razvijanje različitih predškolskih programa kroz projektno učenje " u Hotelu Kasina.

Seminar predstavlja realizaciju projekta "Vrtići bez granica 2 - kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Srbiji", koji treba da pomogne vaspitačima u kreiranju raznovrsnih programa za decu iz svih socijalnih grupa, rekla >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je koordinatorka projekta Dragana Koruga.

"Neophodno je razviti programe za decu, koja nisu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem, posebno za one iz ruralnih i siromašnih sredina", podvukla je ona.

Prema njenim rečima, samo 27 odsto dece iz seoskih sredina, 9 odsto iz siromašnih porodica i 5, 7 odsto iz romskih nasilja obuhvaćeno je predškolskim sistemom, a prednost se daje deci zaposlenih roditelja u urbanim sredinama.

"Na ovaj način želimo da preokrenemo trenutnu situaciju i skrenemo pažnju da vrtići ne služe samo čuvanju dece već i njihovom razvoju u skladu sa ličnim kapacitetima", dodala je Koruga.

Ona je ocenila da je u ostvarivanju tih ciljeva bitan dokument "Kaleidoskop", koji predstavlja korak u uvođenju projektnog učenja u predškolske ustanove u skladu sa standardima Evropske unije.

"Kaleidoskop bi trebalo da pomogne praktičarima da omoguče deci učenje kroz situacije, tako što će istraživati i rešavati konkretne probleme", dodala je Koruga.

Više od 40 vaspitača i stručnih saradnika iz 10 predškolskih ustanova, učestvuje u seminaru, kako bi unapredili rad sa decom, istakla je profesorka Filozofskog fakulteta i predstavnica Instituta za pedagogiju i androgogiju, Dragana Pavlović Breneselović.

"Želimo da ih naučimo da sebe razvijaju kao refleksivne praktičare,koji stalno preispituju teoriju i daju smisla praksi ", dodala je ona.

Projekat "Vrtići bez granica 2", realizuju UNICEF i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Centrom za interaktivnu pedagogiju, Institutom za adrogogiju i pedagogiju, Zavodom za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, 10 predškolskih ustanova i lokalnih samouprava uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Ovaj projekat se realizuje u 10 gradova i opština u Srbiji : Smederevo, Loznica, Leskovac, Sjenica, Odzaci, Krupanj, Bojnik, Čačak, Nova Varoš i Čukarica.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.