Inkluzija dece u ateljeu u Kikindi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Okt.2018, 13:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inkluzija dece u ateljeu u Kikindi

Deca iz marginalizovanih društvenih grupa imala su priliku da u prethodnom periodu stvaraju skulpture u terakoti u ateljeu ''Terra'' u Kikindi, a sa njima su radili umetnici sa nekoliko ovdašnjih i stranih univerziteta.

Radovi su izloženi u ataljeu ''Terra'', a glavni cilj bio je da se inkluzivnoj deci približi kulturno-umetnički sadržaj.

Kultura u dečjem svetu ima posebnu ulogu, jer omogućava da se mladi izraze na originalan način, tako da je svako bavljenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nekom vrstom umetnosti od velike važnosti. Kultura posebno mesto zauzima i kod inkluzivne dece, pogotovo one koja su nadarena za muziku, slikarstvo, ili glumu.

''Na neki način treba sebe da podignu na jedan viši nivo, da ono što se nalazi u njima ispolje, kroz materijal ili rad ruku, tako da je ovo zaista izuzetna stvar'', kaže Srđan Stojanović, defektolog OŠ ''6.oktobar'' Kikinda.

Jedan od boljih načina da se kultura približi inkluzivnoj deci jesu radionice, a jedna od njih održana je u okviru IPA prekograničnog programa Srbija – Rumunija. Tada su u Ateljeu ''Terra'' u Kikindi rad sa decom sprovodili mladi umetnici, odnosno studenti sa Akademije u Novom Sadu, kao i njihove kolege sa Zapadnog univerziteta u Temišvaru. Svaki polaznik je tokom trajanja radionice napravio minimum jednu skulpturu manjeg formata u terakoti. Ti radovi zvanično su i predstalvljeni publici.

''To je jedini i pravi cilj. Da smo uspeli deci da približimo kulturu. Ljudi ne mogu da veruju da su ove radove izrađivala deca, ne samo sa posebnim potrebama, vec deca uopšte'', kaže Aleksandar Lipovan, CLPU ''Terra'' Kikinda.

''Kao i svako dete, oni osete kada im se pridaje pažnja, tako da su bili jako srećni i mislim da im je ovo bilo veoma interesantno. To je uostalom i veliki značaj ovog projekta'', kaže Irena Kovač, koordinatorka na projektu.

Projekat "Inclusive Art" realizovan je u sklopu INTERREG IPA programa prekogranične saradnje Rumunija – Srbija. Obuhvatio je niz radionica kako bi se ostvario osnovni cilj, a to je olakšani pristup

kulturno-umetničkim sadržajima deci iz marginalizovanih društvenih grupa. Za ovu namenu obezbeđeno je više od 460.000 evra.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.