Informacije o komarcima koje fotografišete preko apikacije Moskito alert

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Jun.2021, 16:48

Informacije o komarcima koje fotografišete preko apikacije Moskito alert

Životno okruženje, bilo to kuća ili priroda znaju ponekad da pokvare nepoželjni gosti, među kojima su i komarci. U toj borbi važna je informisanost građana i imajući to u vidu, Poljoprivredni fakultet u Novom Sadu, tačnije Departman za fitomedicinu pokrenuo je aplikaciju koju će lako koristiti i stari i mladi sa ciljem kreiranja evropske baze podataka o invazivnim, ali i autohtonim komarcima.

Informacije o komarcima koje fotografišete možete dobiti tako što materijal >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << prosledite preko Gugl plej prodavnice i aplikacije Moskito alert. Tim stručnjaka sa entomolozima na čelu analizira fotografije, koje pored komaraca mogu da sadrže i njihove ubode, kao i potencijalna razvojna staništa, što će građanima biti od velike pomoći.

"Ovo je odličan način kako svaki građanin može sa sigurnošću da proveri da li u njegovoj blizini žive invazivne vrste ili neke domaće, opasne vrste koje prenose oboljenja", kaže Mihaela Kavran sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Među domaćim komarcima, opasni po zdravlje ljudi su kućni komarci koji prenose virus Zapadnog Nila, a ne azijski, dodaje Mihaela Kavran i u jedan odsto slučajeva može izazvati ozbiljne komplikacije. U skladu sa aktuelnim, koronavirusom, naša sagovornica naglašava da komarci ne mogu biti prenosioci.

"Da bi komarac bio prenosilac koronavirusa potrebno je da taj virus usvoji iz obolelog pa da se taj virus umnoži u telu komarca, a potom da iz njegovog crevnog trakta dospe u pljuvačne žlezde da bi komarac sledećim ubodom zarazio sledećeg čoveka. Problem nastaje u replikaciji i umnožavanju virusa jer se u komarcima ne razmnožava pa tako i ne prenosi koronu", objašnjava Kavran.

Inače, Departman za fitomedicinu i zaštitu životne sredine novosadskog Poljoprivrednog fakulteta kroz istoriju dugu 60 godina beleži odlične rezultate, kako u zemlji, tako i u inostranstvu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.