In memoriam: Olga Ostojić Belča

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jul.2022, 13:30

In memoriam: Olga Ostojić Belča

U Vršcu je 3. jula 2022. godine, posle duge i teške bolesti, preminula prozna spisateljica i prevodilac Olga Ostojić Belča. Sahrana je u utorak, 5. jula u 14 sati na Gradskom groblju u Vršcu.

Olga Ostojić Belča, romansijerka, pripovedač, pesnikinja, esejista i vrsni prevodilac, spada u sam vrh autora koji su pisali realističku poetsko-refleksivnu prozu, visokog stilskog rafinmana i kao relevantni prepoznati u nekolikim pregledima-panoramama savremene literarne scene. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Već prvim romanom “Smrt godišnjeg doba” iz 1963. godine Olga je odredila svoj stilski “modus operandi” i svakom novom knjigom produbljivala ga i cizelirala postižući zavidne umetničke rezultate. Ona je precizno, tanano i pronicljivo ponirala u psihologiju svojih junaka, u dinamiku složenih porodičnih odnosa odnosno u duh varošica, prepličući vremenske linije prošlosti i sadašnjosti.

U svemu tome uspevala je da bude naoko jednostavna, poletna i duhovita; naravno, ta je jednostavnost rezultat velikog majstorstva u stvaranju priča i njihovom pretvaranju u reči i rečenice.

Sve pomenuto znatiželjni čitalac otkriva i u njenom poslednjem romanu “Spavač u dolu”, koji je napisala uprkos teškoj bolesti za godinu i po dana (2020-21).

Sam naslov referiše na znamenitu pesmu Artura Remboa o mrtvom mladom vojniku usred nabujale prirode; u jednoj pripovednoj liniji junaci romana diskutuju o prevođenju stihova i vrsti cveća među kojim vojnik leži; u drugoj braća odlaze u atar oko Vršca kako bi, na posebnom mestu, ubrali cvetove koje će pokloniti majci za rođendan da bi, u konačnoj slici, među tim cvetovima poginuo stariji brat, prevodilac Remboove pesme, u samoubilačkom pokušaju male grupe boraca da aprila 1941. godine pred Vršcem zaustave nastupajuću nemačku vojnu kolonu. Njegovo će telo nemački vojnici staviti na tenk i provesti kroz grad, kao znak uvažavanja hrabrog protivnika.

Olga Ostojić Belča rođena je u Uljmi kraj Vršca.

Objavila je romane "Smrt godišnjeg doba" (1963, 2003), "Anina koža" (1971, 2003), "Drvo na ivici pustinje" (1983, 2005), "Nesanica" (1989, 2008) i "Spavač u dolu" (2021); knjige pripovedaka "Osvetljeni prozor" (1986) i "Kuće u kojima smo živeli" (2010); knjige eseja "Povratak u zavičajni predeo" (1985) i "Prepoznavanje dana" (2002) i zbirku pesama "Naslikani predeo" (2004).

S francuskog je prevodila dela Flamariona (Uranie – Uranija), Meterlinka (L’intelligence des fleurs – Inteligencija cveća) Uismana (La-bas – Tamo) i Sirana de Beržeraka (L’Autre Monde – Drugi svet).

Po njenom romanu "Smrt godišnjeg doba" snimljen je film.

Olga Ostojić Belča biće sahranjena u utorak, 5. jula 2022. godine u 14 sati na Gradskom groblju u Vršcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.