Ilić: Najugroženiji će imati pomoć države za struju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2022, 09:10

Ilić: Najugroženiji će imati pomoć države za struju

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić danas je govoreći o poskupljenju električne energije rekao da trenutna cena za garantovano snabdevanje nije održiva zbog globalne energetske krize, ali da će najugroženiji građani imati pomoć države.

"Ministarstvo je pripremilo uredbu o energetski ugroženom kupcu koja je usklađena sa potrošačkom korpom i sada će, u odnosu na raniji period, veći broj domaćinstava biti njome obuhvaćeno. Povećanje od 6,5 odsto u >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << momentima kada cena električne energije na tržištu skuplja i 14 puta u odnosu na prošlu godinu je izuzetno nisko, a i dalje je struja u Srbiji najjeftinija u Evropi", rekao je on za RTS.

Ilić je ponovio da se ne očekuju restrikcije u snabdevanju električnom energijom, da država čini sve kako bi obezbedila dovoljne količine i električne i toplotne energije i gasa i za domaćinstva i za privredu i apelovao na sve da štede i smanje potrošnju energije.

On je naveo i da je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan (INEKP) Republike Srbije do 2030, sa vizijom do 2050. godine dokument koji predstavlja prekretnicu za naš energetski sistem, jer će omogućiti da imamo i dovoljno energije i smanjujemo uticaj na klimatske promene.

"Ciljevi INEKP-a govore o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte, konkretno cilj je da do 2030. godine smanjimo emisije za 40 odsto u odnosu na 1990. godinu", rekao je Ilić.

On je objasnio da proces energetske tranzicije koji je Srbija započela donošenjem novog zakonodavnog okvira i izradom strateških dokumenata znači da će raditi na postepenom smanjivanju korišćenja fosilnih goriva u proizvodnji toplotne i električne energije i istovremeno povećavati kapacitete koji za proizvodnju energije koriste obnovljive izvore.

"Cilj je da energija dobijena iz vetra, sunca, vode, biomase u ukupnom bilansu bude oko 40 odsto do 2030. godine. Neophodna su ulaganja u nove proizvodne kapacitete, jer nažalost naša Elektroprivreda nije izgradila nijedan poslednjih 30 godina. Da jeste, danas bismo uvozili manje ili ne bismo uvozili struju uopšte", zaključio je Ilić, saopštilo je resorno ministarstvo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Struja poskupljuje, ali ugroženi mogu da očekuju pomoć, uveden i zdravstveni kriterijum

Izvor: RTS, 30.Jul.2022

Pomoćnik ministra rudarstva i energetike Zoran Ilić kaže za RTS, povodom poskupljenja struje, da svi građani koji su dosad imali status ugroženog domaćinstva ili ispunjavali uslove drugih institucija da su socijalno ugroženi, automatski imaju status energetski ugroženog kupca. Mi smo novu...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.